Jesidiene i Irak kan ikke vende hjem, åtte år etter IS folkemord

I 2014 begikk Den islamske staten (IS) et folkemord mot jesidiene, kristne og andre minoriteter inklusiv muslimer i Irak. Målet var å utrydde religiøst mangfold og etablere en stat styrt etter deres ekstreme fortolkning av Islam. I august det året gikk IS inn i Sinjar i Nord-Irak, drepte tusenvis av jesidimenn og gutter og tvang kvinner og jenter til slaveri. Mange jesidier flyktet og lever fortsatt under svært provisoriske forhold i Irak. Et lite antall, blant dem Nobel fredsprisvinner Nadia Murad, har fått asyl i Europa.[1] Fortsatt er nærmere 3.000 savnet. Noen av de som ble drept ligger fortsatt i ca. 80 uåpnede massegraver. IS kalifat ble nedkjempet, men har fortsatt aktive styrker i spredt bebygde strøk i Irak og Syria.

Mange jesidier ønsker å vende tilbake til sine hjem, men det er vanskelig på grunn av dårlig sikkerhet og store ødeleggelser.[2] Det er en svært komplisert politisk og militær situasjon i Nord-Irak der flere grupper kjemper om kontrollen.[3] Jesidiene selv har væpnet seg for å beskytte seg mot flere angrep. Den tyrkisk-kurdiske PKK er aktive og tyrkiske regjeringsstyrker angriper dem. Kurdiske Peshmerga-styrken er der også, og det har vært kamper mellom PKK og Peshmerga, senest i sommer.[4] Den irakiske hæren og pro-iranske militser er også til stede. De ulike aktørene prøver på ulike måter å skaffe seg politisk og økonomisk innflytelse i Irak. Det er vanskelig å få oversikt på situasjonen, men det som er klart er at konfliktene går på bekostning av størstedelen av jesidiene og andre sivile grupper. Den dårlige sikkerheten gjør det farlig å vende tilbake, gjenoppbygging er vanskelig og går svært sakte. Det er også lyspunkt, i følge en ny irakisk lov skal de overlevende jesidikvinnene få hjelp. Like fullt, jesidiene trenger mer oppmerksomhet og støtte. De vil finne de som ble kidnappet, avdekke massegraver og bygge opp sine hjemsteder. De som forfølges trenger også asyl i Vesten og andre steder. Også Norge kan hjelpe jesidiene mer enn vi gjør i dag. Kommisjonen som FNs menneskerettighetsråd opprettet konkluderte med at IS begikk folkemord mot Jesidiene. Norge har enda ikke anerkjent det som et folkemord.

En jesidiseremoni i byen Baashiqa i Irak.[5]

Hvem er jesidiene

Jesidiene er en religiøs minoritet og urbefolkningsgruppe som hovedsakelig lever i Shekhan og Sinjar distriktene i Nord-Irak.[6] Det bor også jesidier i Armenia, Georgia, Syria, Tyrkia og mange i Vesten. De fleste er kurdisktalende, men mange identifiserer seg som en egen etno-religiøs gruppe. Jesidienes tro er monoteistisk med elementer fra jødedom, kristendom, islam og zoroastrisme.[7] Tro og ritualer blir først og fremst overlevert gjennom en omfattende muntlig tradisjon, men de har også to hellige skrifter på arabisk. Omfattende forfølgelser har ført til at mange har emigrert til Europa, først og fremst Tyskland, USA og andre land. Antallet jesidier i verden er usikkert, og estimatene varierer fra 300.000 til 1,5 millioner.[8] Hovedgrunnen til at tallene er så usikre er at jesidiene har blitt forfulgt og har flyktet fra sine hjemsteder.

Jesidier på Sinjarfjellet på 1920-tallet. Jesidier flyktet dit helt siden 1300-tallet bl.a. fra Shekhan nord-øst for Mosul. Forfølgelsene fortsatte under Det osmanske rikets styre.[9]

Historisk forfølgelse

I flere hundre år har jesidiene vært utsatt for overgrep og vold, blant annet av Det osmanske riket som de var en del av. Det ble ikke bedre når det riket gikk under og nye stater ble dannet. I Irak ble mange jesidier på slutten av 1970-tallet, under Saddam Husseins styre, tvangsforflyttet til landsbyer hvor de kom under sterkere kontroll.[10] USA invaderte Irak i 2003 og veltet Saddams regime, men volden mot jesidiene fortsatte. I 2007 ble 23 jesidier henrettet på en buss, og en bilbombe drepte 25 jesidier og kristne assyrere. Samme år drepte en sunnimuslimsk gruppe, Ansar al-Islam, også kalt Ansar al-Sunna, over 600 jesidier i voldsomme bombeangrep mot to landsbyer. Mulla Krekar grunnla Ansar al-Islam i 2001.[11] Volden førte til at mange jesidier kjente seg utrygge og i 2011 meldte FN-organisasjonen IOM at antall selvmord økte.[12] Årsakene til selvmord var uro, forhold til naboene, frykt for å bli forvist, manglende bevegelsesfrihet og vanskelige leveforhold.

Den 100 km lange Sinjarfjellkjeden i nordvest Irak strekker seg i en vest-øst akse. Selve byen Sinjar ligger på hitsiden (sørsiden) ved foten av fjellet. Flere landsbyer ses også rundt fjellet.13]

Folkemordet i 2014                                                 

Sommeren 2014 bodde det anslagsvis 550.000 jesidier i Nord-Irak.[14] Den 3. august 2014 gikk den Islamske Stat (IS) til angrep mot Sinjardistriktet. De 18.000 sterke kurdiske Peshmergastyrkene sa de var overrasket over angrepet og for svakt bevæpnet til å stå mot IS.[15] Dette skjedde to måneder etter Mosuls fall, så det er vanskelig å se at det kom som en overraskelse. I alle fall, Peshmergaen trakk seg tilbake og IS rykket inn.

Kartet viser hvem som kontrollerte områdene fra Hasakah i Syria i vest, videre gjennom Sinjar til Mosul i Irak i øst.[16] IS-kontrollerte områdene i grått og kurdiske grupper de i gult.

 

I løpet av noen få dager ble et sted mellom 3.100 og 5.500 jesidier drept og flere tusen fanget.[17] Ifølge forskning utført av Peter Nicolaus og Serkan Yuce ble menn og gutter som hadde nådd puberteten beordret til å konvertere til Islam.[18] De som konverterte ble slaver, mens de som nektet ble henrettet umiddelbart og lagt i massegraver. Noen av dem ble levende begravd. Ca. 600 gutter ble fanget opplært til å bli barnesoldater og selvmordsbombere.[19] IS-krigere fortalte også guttene at de planla å sende noen av dem til Europa for å gjennomføre et stort angrep.

 

Sexslaver

Kvinner og jenter som hadde nådd puberteten ble også beordret til å konvertere, men ble slaver uansett hva de svarte. Spebarn og barn under 8 år fikk være med mødrene sine. De eldre jentene ble skilt fra mødrene. Noen ble solgt til den lokale sunnimuslimske befolkningen og brukt som hus- eller jordbruksslaver mens hoveddelen, skulle bli sexslaver. IS-kommandanter gav bort noen få av dem til IS-krigere, mens de fleste ble solgt til IS-soldater eller menn i lokalbefolkningen. Det er også kommet rapporter om at sivile fra Syria, Saudi Arabia, Egypt, Qatar, Tunisia og andre land kjøpte noen av dem. Siden ble mange solgt på auksjonshus og voldtatt daglig, noen ganger mens barna deres så på. Ofte ble de torturert av eiernes sjalu koner.

 

Mange av de arabiske og noen av de kurdiske innbyggerne i Sinjar ønsket IS velkommen og viste dem gjemmestedene til jesidiene.[20] Som nevnt kjøpte noen av dem sex-slaver selv. At dette ikke ble kritisert og diskutert blant kurdere i Irak kom av at 15-20% av dem var sympatiske ovenfor IS. Selv moderate muslimske kurdere anså jesidiene som urene og vantro.

 

Hundretusenvis av flyktninger

Ca. 360.000 jesidier ble interne flyktninger i den kurdiske regionen og 100.000 flyktet utenlands.[21] Jesidiaktivister omtaler overgrepene i 2014 som det 73. eller 74. folkemordet mot dem, litt avhengig av hvordan man teller.[22] IS ødela ca. 80% av den offentlige infrastrukturen og 70% av hjemmene i Sinjar og mange viktige religiøse steder.[23]

Noen av ca. 12.000 jesidiflyktninger i Newroz-leiren i nord-øst Syria i 2014.[24] Mange var dehydrerte etter å ha gått 60 km i stekende varme, bl.a. over Sinjarfjellene, for å unnslippe IS.

Status i dag

Sinjar ble tatt tilbake fra IS i 2015 av en koalisjon av kurdiske Peshmerga-styrker, syriske kurdere og Iranstøttede grupper i de irakiske såkalte Popular Mobilisation Forces (PMU). I dag, åtte år senere lever ca. 200.000 flyktninger fortsatt i Nord-Irak. Noen bor fortsatt på Sinjarfjellet mens de fleste bor i teltleirer i den kurdisk autonome regionen. Det er stor arbeidsledighet og fattigdom blant dem. Menn forventes å forsørge familiene sine, men mange er ikke i stand til det og desperasjonen øker derfor. Andre overlevende sliter med fysiske og psykiske skader. Resultatet er at antall selvmord har økt de siste årene.[25] I den ene leiren for internflyktninger, Sharya, ble 10% av beboerne antatt å være suicidale i 2020.

Mange jesidier bor fortsatt i telt som her i Sardashte-leiren ved Sinjarfjellene.[26]

Nesten 3.000 fortsatt savnet

Nærmere 3.000 jesidier er fortsatt savnet.[27] I følge en artikkel i New York Times antas de fleste å være døde, men flere hundre lever i Syria og Tyrkia. En av dem, en tenårsgutt, får sende stemmemeldinger til sin far Abbas Hussein. Sønnen og fem andre slektninger blir holdt i den tyrkiskokkuperte delen av Syria av en IS-kriger som har den tyrkiskstøttede koalisjonen, Syrian National Army. Sønnen arbeider i anleggsbransjen for 1, én, US$ om dagen. I fjor sommer sa sønnen at han ikke fikk sende flere fordi faren ikke lenger betalte ham som holdt ham fanget. Faren er arbeidsledig, men har skrapt sammen $1.800 og betalt for å få sønnen løslatt, men kravet er $9.000. Abbas Hussein har allerede betalt $30.000 for en annen sønn, den yngste, og 5 andre slektninger som også var fanget. En tredje sønn, den eldste, ble angivelig drept i Raqqa i et flyangrep i 2017. Abdullah Shrim er en mann som fikk frigitt 400 jesidier fra 2014-19, men nå sier han har ikke familiene penger lengre. Men pengene er i følge ham ikke hovedproblemet. Den irakiske regjeringen skulle la dem få dra til leirer i Irak og Syria og lete etter de savnede, noe de ikke har fått.

Enkelte blir likevel funnet og løslatt, som en syv år gammel jente i Ankara tidligere i fjor.[28] Hun ble overlatt til sosialtjenesten mens de to IS-medlemmene som holdt henne fanget ble arrestert.

Gjenoppbygging

Gjenreisingen i Sinjar går sakte både fordi ødeleggelsene i 2014 var så voldsomme og det har manglet sikkerhet og velfungerende administrasjon i årene siden. Den irakiske staten har hatt liten tilstedeværelse siden og internasjonale hjelpeorganisasjoner har også vært forsiktige. Et mindretall av jesidiene har kunnet vende tilbake til Sinjar. Det er fortsatt miner i de utbombede husene og det mangler vann.[29]

Ødeleggelsene i Sinjar var svært store og det er de fortsatt. Bildet er fra gamlebyen og tatt i 2019.[30]

Rivalisering om kontroll og usikkerhet for jesidiene

Sinjars beliggenhet på grensen mot Syria og Tyrkia gjør området interessant for flere parter. Regjeringen i den kurdiske autonome regionen (KRG) hevder at Sinjar er under deres styre og gjennom den militære styrken Peshmergaen.[31] I tillegg har Iraq's Popular Mobilisation Forces (PMU) og den militante kurdiske separatistorganisasjonen PKK styrker i Sinjarregionen.[32] PKK startet en væpnet kamp mot den tyrkiske staten i 1984 og er samtidig en rival til KRG. Tyrkia anser PKK som en terrororganisasjon, noe også EU og USA gjør.[33] Tyrkia har invadert Syria, bombet PKK i Nord-Irak og truet med å angripe Sinjar. Vise-emiren for Jesidiene, Jahour Ali mener disse gruppenes tilstedeværelse gjør at jesidiene frykter for at de blir tvunget på flukt igjen. Vise-emiren anklaget myndighetene i Bagdad for å ikke holde avtalen om å kaste ut alle væpnede grupper fra området. Ordføreren i Sinjar Mahma Khalil tilslutter seg dette synet. En høytstående irakisk offiser i provinsen bekrefter dette og sier Tyrkia, militser og kurdere rivaliserer om makten. Iraks statsminister Mustafa al-Kadhimi har kontaktet Tyrkia for å stoppe en invasjon.

Anerkjent av FN som folkemord

Det er viktig at det IS gjorde anerkjennes som et folkemord fordi, jesidiene trenger å bli sett og forstått av omverden, og i neste omgang trengs handlinger som hjelper dem nå og forebygger nye folkemord.

FN-anerkjennelse av folkemord

I 1948 vedtok FNs generalforsamling “Konvensjon om forhindring og avstraffelse av forbrytelsen folkemord” som 152 land inklusiv Norge har ratifisert den.[34] Artikkel II definerer folkemord som:[35]

“In the present Convention, genocide means any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such: (a) Killing members of the group; (b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group; (c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part; (d) Imposing measures intended to prevent births within the group; (e) Forcibly transferring children of the group to another group”.

FNs menneskerettighetsråd opprettet en kommisjon for å undersøke hva som skjedde i 2014. I 2016 konkluderte kommisjonen at IS begikk folkemord mot Jesidiene.[36] De anså også IS handlinger som forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. I en rapport beskrev de IS formål slik:

ISIS has sought to erase the Yazidis through killings; sexual slavery, enslavement, torture and inhuman and degrading treatment and forcible transfer causing serious bodily and mental harm; the infliction of conditions of life that bring about a slow death; the imposition of measures to prevent Yazidi children from being born, including forced conversion of adults, the separation of Yazidi men and women, and mental trauma; and the transfer of Yazidi children from their own families and placing them with ISIS fighters, thereby cutting them off from beliefs and practices of their own religious community”.

 

ISIS separated Yazidi men and boys over 12 from the rest of their families, and killed those who refused to convert, in order to destroy their identity as Yazidis. Women and children often witnessed these killings before being forcibly transferred to locations in Iraq, and thereafter to Syria, where the majority of captives remain.

Thousands of women and girls, some as young as nine, have been sold in slave markets, or souk sabaya, in the Syrian governorates of Raqqah, Aleppo, Homs, Hasakah and Dayr Az- Zawr. ISIS and its fighters hold them both in sexual slavery and in slavery, the report says, with Yazidi women and girls being constantly sold, gifted and willed between fighters. One woman, who estimated she had been sold 15 times, told the Commission, “It is hard to remember all those who bought me”.


Kommisjonen som FNs menneskerettighetsråd opprettet konkluderte med at IS begikk folkemord mot Jesidiene.[37] Norge har enda ikke anerkjent det som et folkemord.

I 2017 uttalte kommisjonen at folkemordet fortsatt var pågående ettersom flere tusen jenter og kvinner fremdeles var slaver, mange i IS-okkuperte deler av Syria.[38] Kommisjonen sa at folkemordet ikke ble fulgt opp av stater som har underskrevet har FNs konvensjon om forebygging og straff for folkemord selv om de har forpliktet seg til å forhindre og straffe slike forbrytelser. De sa at det internasjonale samfunnet må betrakte IS forbrytelser som et folkemord. De bad også om at de ansvarlige straffeforfølges gjennom internasjonale domstoler og at stater gir ressurser til å bringe saker til nasjonale domstoler.

I 2017 bad den irakiske regjeringen det internasjonale samfunnet om hjelp til å stille de ansvarlige for IS forbrytelser for retten.[39] FNs sikkerhetsråd vedtok å opprette en gruppe for å fremme rettslige undersøkelser mot IS, United Nations Investigative Team to Promote Accountability for Crimes Committed by Da’esh/ISIL (UNITAD). UNITAD har startet undersøkelsene, samlet store mengder informasjon og i den nyeste halvårsrapporten i mai 2021 omtalte også de hendelsene i 2014 som et folkemord.[40]

Offisiell irakisk støtte

I mars 2021 vedtok det irakiske parlamentet en lov «Yazidi Female Survivors Law».[41] Lovens formål er å gi støtte til kidnappede kvinner og jenter som senere ble frie. Det inkluderer både jesidier og andre minoriteter. Nadia Murad verdsatte loven og sa: «“passage of Iraq’s Yazidi Survivors Bill is an important first step in acknowledging the gender-based trauma of sexual violence and need for tangible redress. Implementation of the law will need to be focused comprehensively supporting and sustainably reintegrating survivors.”

Nadia Murad som fikk Nobels fredspris i 2018 verdsetter den nye loven som Irak har vedtatt om å hjelpe kvinner og jenter som var fanget av IS.[42] Bildet er fra Nobelprisutdelingen i Oslo rådhus der Nadia Murad står med Denis Mukwege som hun delte prisen med.

Irakisk erstatning til jesidier

Den irakiske regjeringen vedtok i september 2021 en lov om erstatning til jesidier. Amnesty International sier at det er et fremskritt, men de overlevende har behov for mer, spesielt barna som ble født av jesidiske mødre og IS menn.[43] Amnesty rapporterte i 2020 om problemene som de 2.000 jesidibarna med IS-fedre som har blitt returnert til sine familier.[44] Selv om myndighetene i Bagdad har gjort noe ignorerte de i stor grad forslagene som irakiske sivilsamfunnsorganisasjoner kom med.

Internasjonal anerkjennelse av folkemord, men ikke av Norge

Flere internasjonale politiske forsamlinger har anerkjent IS handlinger mot jesidiene som et folkemord: Europarådets Parlamentarikerforsamling, EU-parlamentet, Representantenes hus i USA, Underhuset i Storbritannia, Canadas underhus, Det franske senatet, Det skotske Parlamentet, Armenias nasjonalforsamling, Iraks regjering, Belgias representantkammer og Nederlands underhus.[45] Norge har ikke gjort det enda.

Det vil hjelpe jesidiene om Norge også slutter seg til vurderingene i FNs sikkerhetsråd. Det kan gjøres ved at Stortinget anerkjenner at jesidiene i Irak har vært og er utsatt for folkemord gjennom systematiske angrep fra den Islamske Stat i perioden fra 3. august 2014 og fram til i dag. I tillegg trenger jesidiene hjelp noe Norge kan gjøre ved å gi mer helsehjelp og humanitær bistand til ofrene; bidra til gjenreising, hjelpe til med å spore opp de nærmere 3.000 jesidi-kvinner som fortsatt er savnet; støtte identifisering og rettsforfølgelse av overgriperne. Norge kan også bosette flere jesidiflyktninger.

For at Jesidiene skal kunne vende tilbake og bygge opp sine samfunn igjen trenger de betydelig mer trygghet, sikkerhet, elektrisitet, vann, arbeid og helse- og utdanningstjenester. Det internasjonale samfunn, spesielt Vesten har vært sterkt involvert i Irak, Syria, Iran og Tyrkia de siste 100 årene. Vi har et ansvar for å hjelpe de overlevende og gjøre det mulig for dem å gjenoppbygge sine liv og sine byer. 

 

Noter:



[1] Fra 2015 til august 2019 bistod IOM 1327 jesidier som fikk humanitært opphold i europeiske land. International Organization for Migration (IOM). "First Yazidi Family Arrives in Germany Under New Humanitarian Admission Programme". 16. aug. 2019. www.iom.int/news/first-yazidi-family-arrives-germany-under-new-humanitarian-admission-programme

[2] International Organization for Migration (IOM). " More Support Needed for Survivors of the Sinjar Massacre". 4. aug. 2022. https://www.iom.int/news/more-support-needed-survivors-sinjar-massacre

[3] Kittleson, Shelly. "PKK threatens journalists, lawmakers in Kurdistan as regional tensions rise”. Al-Monitor. 15. juni 2022.  www.al-monitor.com/originals/2022/06/pkk-threatens-journalists-lawmakers-kurdistan-regional-tensions-rise#ixzz7dkyAgiYw

[4] Mohammed, Dler S. "PKK kidnaps Peshmerga from his home in Sinjar, attacks Peshmerga position in Dohuk". Kurdistan 24. 6. juni 2022.  www.kurdistan24.net/en/story/28601-PKK-kidnaps-Peshmerga-from-his-home-in-Sinjar,-attacks-Peshmerga-position-in-Dohuk

[5][5] Wikimedia Commons. «A Yazidi ceremony called Tawwaf in the town of Baashiqa in Iraq.jpg”. Foto: Ammar Doghat. 16. aug. 2016. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_Yazidi_ceremony_called_Tawwaf_in_the_town_of_Baashiqa_in_Iraq.jpg

[6] Shekhan ligger nord-øst for storbyen Mosul. Sinjar ligger i nordvest ved grensen til Syria. Forbes. 18. sept. 2018. www.forbes.com/sites/nikitamalik/2018/09/18/surviving-islamic-state-the-plight-of-the-yazidi-community/#10050085770d; Atlas of Humanity. "IRAQ, YAZIDIS". www.atlasofhumanity.com/yazidis; Malik, Nikita. "Surviving Islamic State: The Plight Of The Yazidi Community".

[7] Vogt, Kari. "jesidier". Store norske leksikon. https://snl.no/jesidier

[8] Henne, Peter og Conrad Hackett. "Iraqi Yazidis: Hazy population numbers and a history of persecution". Pew Research Center. 12. aug. 2014. www.pewresearch.org/fact-tank/2014/08/12/iraqi-yazidis-hazy-population-numbers-and-a-history-of-persecution/ I følge USAs utenriksdepartement bodde det 700.000 jesidier i Irak i 2005. US. Dept. of State. “International Religious Freedom Report 2005, Iraq”. 2005. https://2009-2017.state.gov/j/drl/rls/irf/2005/51600.htm

[9] Wikimedia Commons. «Yezidis of Mount Sinjar.jpg". Postkort av brødrene Sarrafian i Beirut. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yezidis_of_Mount_Sinjar.jpg

[10] Kingery, Paul. Yezidi Sunset. The Genocide by ISIS in Iraq, 2016, side 38 og 42. Human Rights Watch. “On Vulnerable Ground. Violence against Minority Communities in Nineveh Province’s Disputed Territories”. 2009. https://www.hrw.org/sites/default/files/reports/iraq1109web.pdf; Damien Cave og James Glanz. "Toll in Iraq Bombings Is Raised to More Than 500". The New York Times. 22. aug. 2007

[11] Skille, Øyvind Bye, David Vojislav Krekling og Astrid Randen. " Bilbomber, trusler og halshugginger". NRK. 2. nov. 2010. www.nrk.no/urix/ansar-al-islam-nevnt-i-wikileaks-1.7362681

[12] Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). «IOM Emergency Needs Assessment: Increased Incidents of Suicide Among Yazidis in Sinjar, Ninewa, July 2011". 12. okt. 2011. https://reliefweb.int/report/iraq/iom-emergency-needs-assessment-increased-incidents-suicide-among-yazidis-sinjar-ninewa. Den 5 sider lange rapporten ligger her: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/Full%20Report_279.pdf 

[13] Wikimedia Commons. "Sinjar Mountains.png". U.S. Geological Survey/Landsat 8. Sattellitbilde.  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sinjar_Mountains.png

[14] The New Arab. "3 Yazidi fighters killed in Turkish strike on Iraq: security". 16. aug. 2021. https://english.alaraby.co.uk/news/3-yazidi-fighters-killed-turkish-strike-iraq-security

[15] Nicolaus, Peter og Serkan Yuce. A Look at the Yezidi Journey to Self-discovery and Ethnic Identity”. Brill. Iran and the Caucasus 23 (2019) 87-104. www.researchgate.net/publication/331964426_A_Look_at_the_Yezidi_Journey_to_Self-discovery_and_Ethnic_Identity Side 95-96.

[16] Wikimedia Commons. "The situation along Hasakah – Sinjar – Mosul axis (12 Nov 2015).jpg". 12. nov. 2015. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_situation_along_Hasakah_%E2%80%93_Sinjar_%E2%80%93_Mosul_axis_(12_Nov_2015).jpg

[17] Det er ulike tall som rapporteres. Den britiske Public Library of Science journal PLoS Medicine meldte 3.100 drept og 6.800 jenter og kvinner fanget. Taylor, Lin. "Nearly 10,000 Yazidis killed, kidnapped by Islamic State in 2014, study finds." Reuters. 9. mai 2017. https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-yazidis-idUSKBN18527I/. En forskningsartikkel av Peter Nicolaus og Serkan Yuce rapporterer 5.500 drepte, 3.537 kvinner og 2.859 menn, totalt 6.396 fanget. Nicolaus, Peter og Serkan Yuce. “Sex-Slavery. One Aspect of the Yezidi Genocide”. Brill. Iran and the Caucasus 23 (2019) 87-104. Side 201. https://brill.com/view/journals/ic/21/2/article-p196_5.xml?language=en

[18] Ibid. Side 198-99.

[19] Mortimer, Caroline. "Yazidi teenager captured by Isis says they were planning 'big, big attack' on Europe". The Independent. 7. juli 2017. https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/isis-tactics-terror-training-iraq-syria-yazidi-teenager-reveals-a7828116.html

[20] Nicolaus, Peter og Serkan Yuce. A Look at the Yezidi Journey to Self-discovery and Ethnic Identity”. Brill. Iran and the Caucasus 23 (2019) 87-104. https://www.researchgate.net/publication/331964426_A_Look_at_the_Yezidi_Journey_to_Self-discovery_and_Ethnic_Identity Side 95.

[21] Ghazala Jango. "How genocide and displacement threatens Yazidi cultural identity". The New Arab. 25. juni 2021. https://english.alaraby.co.uk/features/displacement-intensifies-already-ruptured-yazidi-identity

[22] Paul Kingery opererer med 74 folkemord. Kingery, Paul. Yezidi Sunset. The Genocide by ISIS in Iraq, Online versjon 2016. Side 132. Miriam Puttick som arbeider med menneskerettigheter i Irak gjennom Ceasefire Centre for Civilian Rights og Minority Rights omtaler 73 folkemord. Røst, Espen. "Derfor er Nadia Murads stemme ekstremt viktig". Bistandsaktuelt. 13. nov. 2018. www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2018/tros-og-livsynsfrihet-ud-konferanse/

[23] UNDP. "Six years after Sinjar massacre, support is vital for returning Yazidis". 2. aug. 2020. https://undp.medium.com/six-years-after-sinjar-massacre-support-and-services-are-vital-for-returning-yazidis-82b87ba36dbd

[24] Wikimedia Commons. «Iraqi Yazidi refugees in Newroz camp receive help from International Rescue Committee (14915495042).jpg". https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iraqi_Yazidi_refugees_in_Newroz_camp_receive_help_from_International_Rescue_Committee_(14915495042).jpg

[25] Stoter, Brenda. "Suicide rates increase within Iraq’s Yazidi community". Al-Monitor. 8. mai 2020. https://www.al-monitor.com/originals/2020/05/iraq-minorities-yazidis-suicide.html ; Leger uten grenser. “MSF warns of mental health crisis among Yazidis in Iraq". 4. okt. 2019. https://www.msf.org/msf-warns-mental-health-crisis-among-yazidis-iraq

[26] Wikimedia Commons. "Views in May of 2019 of the road into Sardashte Camp for Ezidi IDPs atop Shingal Mountain 06.jpg". 3. mai 2019. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Views_in_May_of_2019_of_the_road_into_Sardashte_Camp_for_Ezidi_IDPs_atop_Shingal_Mountain_06.jpg

[27] Arraf, Jane og Sangar Khaleel. "3,000 Yazidis Are Still Missing. Their Families Know Where Some of Them Are". The New York Times. 3. okt. 2021. Oppdatert 21. okt. 2021. https://www.nytimes.com/2021/10/03/world/middleeast/yazidis-missing-isis.html

[28] The New Arab. "Turkey rescues 7-year-old Yazidi girl in IS raid". 24. feb. 2021. https://english.alaraby.co.uk/news/turkey-rescues-7-year-old-yazidi-girl-raid

[29] Omar, Shahla. "Slowly not surely: Reconstruction lags in Sinjar seven years after Yazidi genocide". The New Arab. 3. aug. 2021. https://english.alaraby.co.uk/news/sinjar-reconstruction-lags-seven-years-after-yazidi-genocide

[30] Wikimedia Commons. “Views around the old city of Sinjar, seen in May of 2019 after war with the Islamic State 01.jpg". https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Views_around_the_old_city_of_Sinjar,_seen_in_May_of_2019_after_war_with_the_Islamic_State_01.jpg

[31] The New Arab. "Once ravaged by IS, Iraq's Sinjar caught in new tug-of-war". 27. feb. 2021. https://english.alaraby.co.uk/news/iraqs-sinjar-caught-new-tug-war

[32] The New Arab."Yazidi leader blasts pro-Iran, Kurdish militia in Sinjar for prompting new wave of displacement". 2. mars 2021. https://english.alaraby.co.uk/news/yazidi-leader-blasts-pro-iran-kurdish-militia-sinjar

[33]  U.S. Department of State. "Foreign Terrorist Organizations". https://www.state.gov/foreign-terrorist-organizations/ Nedlastet 5. nov. 2021.  EU. "COUNCIL DECISION (CFSP) 2021/1192". Official Journal of the European Union L 258/42. 20. juli 2021. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021D1192&from=en

[34] United Nations Treaty Collection. “1. Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide. STATUS AS AT : 23-11-2021 10:15:38 EDT". https://treaties.un.org/Pages/ViewDetails.aspx?src=IND&mtdsg_no=IV-1&chapter=4&clang=_en

[35] https://www.un.org/en/genocideprevention/genocide.shtml  https://www.un.org/en/genocideprevention/documents/atrocity-crimes/Doc.1_Convention%20on%20the%20Prevention%20and%20Punishment%20of%20the%20Crime%20of%20Genocide.pdfs

[36] Kommisjonen heter. Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic. Office of the UN High Commissioner for Human Rights (OHCHR). "UN Commission of Inquiry on Syria: ISIS is committing genocide against the Yazidis". 16. juni 2016. https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=20113 Den fullstendige rapporten ligger her: https://www.ohchr.org/Documents/HRBodies/HRCouncil/CoISyria/A_HRC_32_CRP.2_en.pdf

[38] FN. ISIL's 'genocide' against Yazidis is ongoing, UN rights panel says, calling for international action". 3. aug. 2017. https://news.un.org/en/story/2017/08/562772-isils-genocide-against-yazidis-ongoing-un-rights-panel-says-calling

[39] Investigative Team to Promote Accountability for Crimes Committed by Da'esh/ISIL (UNITAD). “Our Mandate”.  https://www.unitad.un.org/content/our-mandate  Nedlastet 23. Nov. 2021.

[40] UN News. "ISIL crimes against Yazidis constitute genocide, UN investigation team finds." 10. mai 2021. https://news.un.org/en/story/2021/05/1091662; Rapporten ligger her https://www.unitad.un.org/sites/www.unitad.un.org/files/general/s.2021.419_-_sixth_unitad_report_en.pdf

[41] Ochab, Ewelina U. "Iraq Adopts New Law To Assist Survivors Of The Daesh Genocide". Forbes. 4. mars 2021. www.forbes.com/sites/ewelinaochab/2021/03/04/iraq-adopts-new-law-to-assist-survivors-of-the-daesh-genocide/

[42] Wikimedia Commons. "Nadia Murad and Denis Mukwege receives Nobel Peace Prize 2018.jpg". 10. Des. 2018. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nadia_Murad_and_Denis_Mukwege_receives_Nobel_Peace_Prize_2018.jpg

[43] Amnesty International. “Iraq: Yezidi reparations law progress welcome, but more must be done to assist survivors". 2. nov. 2021. https://www.amnesty.org/en/latest/press-release/2021/11/iraq-yezidi-reparations-law-progress-welcome-but-more-must-be-done-to-assist-survivors/

[44] Amnesty International «Iraq: Yezidi child survivors of ‘Islamic State’ facing unprecedented health crisis". 30. juli 2020. https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/07/iraq-yezidi-child-survivors-of-islamic-state-facing-unprecedented-health-crisis/

[45] Wikipedia. "Genocide of Yazidis by the Islamic State".  https://en.wikipedia.org/wiki/Genocide_of_Yazidis_by_the_Islamic_State Nedlastet 24. nov. 2021.  Yazidis Info. "The recognition of the genocide of the Yazidis". 18. Juni 2019. http://yazidis.info/en/news/287/the-recognition-of-the-genocide-of-the-yazidis

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel – Palestina konflikten kan løses ved å fokusere på partenes behov