Egypts regime undertrykker med USAs hjelp

Det er knallhardt å stå opp for demokrati og frihet i Egypt. Regimet til tidligere general, nå president, Abdel Fatteh al-Sisi driver grov og omfattende undertrykkelse av alle som er uenige. Sisi støttes av militæret og har fått grunnloven endret slik at han kan regjere til 2030. Amnesty International meldte i går om menneskerettighets- og politiske aktivister systematisk trakasseres og trues på livet.[1] Dette bryter mot både egyptisk og internasjonal lov. Forrige uke rapporterte Human Rights Watch om tortur og utenomrettslige henrettelser i perioden 2015-20. [2] Den Egyptiske kommisjonen for rettigheter og frihet (ECRF), som fikk Raftoprisen i 2020, lanserte tidligere i år et register over 100 fengslede aktivister fra sivilsamfunnet.[3]  USAs utenriksdepartement beskriver også en lang rekke alvorlige forbrytelser i sin årlige rapport. [4] Det er gått så langt at den egyptiske etterretningssjefen stod i den amerikanske kongressen forrige måned og kritiserte dem fordi en egyptisk menneskerettighetsaktivist lever fritt i USA. [5] USAs Kongress besluttet å stanse $300 mill. av den militære hjelpen på $1,3 mrd. på grunn av menneskerettighetsbrudd.[6] President Joe Biden lovet i fjor å ikke gi regimet blankofullmakt slik Donald Trump gjorde. Like fullt overkjørte Biden Kongressen, slik alle presidenter har gjort før ham, og holder foreløpig tilbake kun $130 mill.

Massakren ved Rabaa-moskeen i Kairo i august 2013. 
Kilde: Wikimedia Commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rabaa_protesters(2).jpg

 

Den Arabiske våren

De militære tok makten under den egyptiske revolusjonen i 1952 og ulike offiserer satt som president frem til 2011. I store deler av denne perioden var Det muslimske brorskapet undertrykket og forbudt.[7] Brorskapet ble stiftet i 1928 og betegnes som islamistisk fordi de har som mål å bygge et samfunn basert på Koranen og Muhammeds sunna (tradisjon). Organisasjonen tar avstand fra vold og har drevet omfattende arbeid med utdannelse, helse og sosiale forhold og ble veldig populær og fikk en viktig posisjon.

Da Den arabiske våren spredde seg til Egypt i januar 2011 protesterte store menneskemengder, spesielt i Kairo fra 25. januar.  I 18 dager krevde de president Hosni Mubaraks avgang og den 11. februar tok en militærjunta, Det øverste rådet for de væpnede styrker, makten og avsatte ham. Lederen for rådet var forsvarsminister og forsvarssjef Feltmarskalk Mohamad Hussein Tantawi.[8]  Brorskapet stiftet Frihets og rettferdighetspartiet og sammen med salafistpartiet al-Nour fikk de flertall i parlamentsvalgene som ble holdt i perioden november 2011 til januar 2012. Parlamentet valgte så 100 medlemmer til en forsamling som skulle utarbeide en ny grunnlov.  Brorskapet ble kritisert for å dominere forsamlingen, flere medlemmer trakk seg, og en domstol oppløste den i april 2012.[9] I mellomtiden styrte Det øverste rådet for de væpnede styrker og unntakstilstanden som gav dem vide fullmakter var gjeldende. Det muslimske Brorskapets kandidat Mohamed Morsi vant i mai-juni 2012 Egypts første demokratiske presidentvalg.[10] I august 2012 avsatte Morsi Tantawi, og utnevnte den relativt ukjente offiseren Abdel Fattah al-Sisi som forsvarsminister. Al-Sisi hadde vært etterretningssjef før han i 2011 ble det yngste medlemmet av militærjuntaen. Han hadde vært ansvarlig for kontakten med Brorskapet og det er godt mulig det hjalp ham å bli forsvarsminister.

 

Kupp og massakre

En økende andel egyptere var misfornøyd med de økonomiske forholdene og måten landet ble styrt på. Mens 65% hadde vært fornøyd med den generelle utviklingen i landet i 2011 var den i 2013 nede 30% i følge Pew.[11] Utover våren og sommeren 2013 startet brøt det ut store demonstrasjoner mot regjeringen og en omfattende underskriftskampanje for å avsette Morsi.[12] De militære med forsvarsminister og forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi krevde at Morsi gikk av, men han nektet å gjøre det. Det militære gjennomførte et kupp 3. juli 2013 og avsatte Mohamed Morsi.[13] Lederen for den øverste konstitusjonelle domstolen Adli Mansour ble utpekt som fungerende president. Imidlertid hadde Al-Sisi som leder av Det øverste rådet for de væpnede styrker den reelle makten.

Rabaa Massakren

Brorskapet protesterte mot kuppet og krevde at Morsi ble gjeninnsatt. Tusenvis av demonstranter holdt blant annet til utenfor Rabaa al-Adawiya-mosken i Kairo. Den 14. august angrep hæren moskeen og drepte et sted mellom 800 og 1000 mennesker. NRK-korrespondent Kristin Solberg var på et provisorisk feltsykehus den dagen med døde og døende, også et barn kanskje 12 år gammel, som hadde fått strupen skåret over.[14] For at familien skulle få lov til å begrave ofrene, måtte de skrive under på at de drepte hadde begått selvmord. Myndighetene reiste en skulptur der etterpå, ikke som minne over de som ble drept, men de som utførte drapene. I 2018 ble en masserettsak gjennomført mot 739 av demonstrantene.[15] Den kollektive anklagen var at de hadde drept 17 menn, derav 7 fra sikkerhetstyrkene, gjennomført en ulovlig samling, oppfordret til å bryte loven og brukt vold.  Av disse ble 75 dømt til døden, 47 til livstid og 612 til 5-15 års fengsel. Flere av de dødsdømte var ledere i Brorskapet, og en fotojournalist fikk 5 års fengsel. Amnesty International fordømte på det sterkeste rettssaken. Ingen av de som gjennomførte eller stod bak massakren har blitt stilt til ansvar.[16] Amnesty mener det viser de forvrengte prioriteringene i det såkalte rettssystemet og forlanger en ny og rettferdig rettsak.

Brorskapet ble erklært som en terrororganisasjon og forbudt. Morsi ble arrestert og tiltalt for å ha hjulpet fanger å rømme fra fengsler, drept demonstranter og ha spionert for Qatar. Han ble først dømt til 20 års fengsel og så til døden, men ble benådet. Han døde i fengsel i 2019. En rekke andre ledere har også blitt arrestert. Al-Sisi gikk ut av militæret og meldte seg som presidentkandidat.

I mai 2014 ble det holdt presidentvalg. Valgdeltakelsen var lav, men offisielt vant al-Sisi med 96,9% av stemmene. I presidentvalget i 2018 ble de fleste kandidatene skviset ut og al-Sisi ble gjenvalgt. Året etter stemte al-Sisis støttespillere i parlamentet gjennom grunnlovsendringer slik at han kan sitte til 2030.[17]

 

Våpeneksport og militær støtte

På bakgrunn av alt dette ville du kanskje tro at vestlige land lot være å støtte militæret? Vel, det gjør de ikke. Ifølge det anerkjente forskningsinstituttet Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) eksporterte[18]: USA, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Spania, Finland, Russland, Kina, Sør Korea, Bulgaria, Hellas, Tyrkia, Jordan, De Forente Arabiske Emirater, Sør Afrika. De største våpenselgerne er USA.

 

USA

Som en del av fredsavtalen USA forhandlet mellom Israel og Egypt i 1979, lovet førstnevnte å gi Egypt US$ 1,3 mrd. i militær støtte hvert år. Etter Israel er Egypt den største mottageren av slik støtte. I 2017 innførte Kongressen en lov som ville fryse US$ 300 mill. av disse pengene om ikke menneskerettighetene ble forbedret. Som beskrevet over lager USAs utenriksdepartement en årlig rapport om menneskerettighetene, så de er fullt klar over situasjonen. Det har flere ganger vært politisk debatt om støtten skulle gis, men like fullt har det endt med at pengene gis.[19] Eksempelvis ga  utenriksminister Mike Pompeo  i 2019 unntak for menneskerettighetsbrudd og bevilget støtte med begrunnelsen at Egypt var “important to the national security interests of the United States” ved at landet gir tilgang til Suezkanalen, og bekjemper terror i Sinaiørkenen og langs grensene til Libya og Sudan.[20]

Donald Trump var kjent for å ha personlig gode forhold til flere autoritære statsledere. Like etter at han ble innsatt inviterte Trump al-Sisi til Det hvite hus og sa han hadde «done a fantastic job in a very difficult situation". [21]  Trump nevnte ingenting hverken da eller senere om brudd på menneskerettighetene, men hans utenriksminister Rex Tillerson holdt tilbake US$300 mill. før han ble sparket.[22]  Til tross for at mange ble vant til Trumps ekstreme uttalelser og regelrette løgner ble de andre statslederne forbløffet da Trump på et G7 møte i 2019 kalte al-Sisi sin “favorite dictator”.

USA anser Egypt som en «strategisk partner», og salg av teknisk støtte på US$554 millioner til marinen ble i 2019 begrunnet med amerikansk utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet.[23] Salget vil beholde Egypts nasjonale sikkerhet, regional stabilitet og fri handel gjennom Suezkanalen.

I årets Egyptrapport beskrives en lang rekke brudd begått av det offentlige: utenomrettslige henrettelser, forvinninger, tortur, nedverdigende og inhuman behandling og straff, livstruende fengslingsforhold, vilkårlig forvaring, politisk motivert hevn mot personer utenfor landets grenser, alvorlige begrensninger i ytringsfriheten, pressefrihet, forfølgelse av journalister, sensur, omfattende begrensninger i sivilsamfunnets muligheter til å organisere seg, vold mot LGBTQ-personer, tvungent barnearbeid mm.[24]


President Biden snakket høyt, men gjør lite

President Joe Biden kritiserte Trumps toleranse for slike brudd og lovet under valgkampen i juli 2000 å slutte med blankofullmakter til Trumps favorittdiktator.[25]  I februar godkjente Bidenregjeringen salg av raketter for 200 mill. til Egypt. En uke senere sa likefullt USAs nye utenriksminister Antony Blinken at menneskerettigheter ville stå sentralt i forholdet til Egypt.[26] Blinken uttrykte samtidig bekymring for egypternes mulige kjøp av russiske SU-35 jagerfly. Både Israel og Egypt grenser til Gaza, og begge blokkerer det lille området med 1,9 mill. mennesker hvorav 1,25 mill. er flyktninger. Egypt prøver å blidgjøre USA, og bedre sin egen situasjon, ved å forhandle med Israel og skape mer ro i Gaza.[27] Egypt har vært nyttig fordi Kairo meglet frem en våpenhvile mellom Israel og Hamas i mai 2021 og Biden takket al-Sisi for det.[28] Den nyvalgte israelske statsministeren Naftali Bennett møtte al-Sisi i Sharm al-Sheik denne uken.[29] Det er første gang på 10 år en israelsk statsminister gjør et offisielt besøk i Egypt. Blinken møtte al-Sisi i Kairo og kalte ham en «effective partner» .[30]

Ifølge Politico har USAs utenriksdepartement reist saken om 12 av de dødsdømte i Rabaa-massakren med sine egyptiske kollegaer. Så langt ser det ut til at Bidens administrasjon snakker med egypterne i lukkede rom og ikke vil gå ut offentlig ut sine bekymringer. Flere kongressrepresentanter fra det Demokratiske partiet ønsker at de skal følge loven og tilbakeholde mer inntil menneskerettighetene bedres.

Dette hjelper tydeligvis lite for så sent som i august krevde den egyptiske etterretningssjefen Abbas Kamel å få vite hvorfor menneskerettighetsaktivisten Mohamed Soltan levde fritt i USA. [31] Under et besøk i Kongressen i Washington hevdet etterretningssjefen at amerikanerne i 2015 avtalte at Soltan skulle slippe ut av Egypt mot å sone resten av livet i USA. Det store amerikanske mediehuset Politico publiserte den hemmelige avtalen. [32] Nå lurte Kamel på hvorfor Soltan var ute av fengsel.

I arrestasjonsbølgen etter kuppet mot Morsi ble Soltan feilaktig arrestert i 2013. Han ble mishandlet og torturert før Obama-administrajonen fikk ham løslatt i2015. Nå leder Soltan Freedom Initiative, en organisasjon som arbeider for å få løslatt ulovlig fengslede politiske aktivister i Midtøsten som blir torturert og mishandlet. Freedom Initiative samarbeidet med journalisten Jamal Khashoggi om løslatelse av politiske fanger i Saudi Arabia. [33] Samarbeidet ble brått avsluttet da en likvidasjonsgruppe sendt av kronprinsen Mohamed Bin-Salman myrdet Khashoggi på det saudiske konsulatet i Istanbul i 2018.[34] Agnes Callamard, tidligere FNs spesialrapportør for menneskerettigheter, nå president for Amnesty International, beskrev den egyptiske etterretningssjefens handling som et «frekt forsøk på å få USAs tjenestemenn til å gjøre Egypts skitne arbeid på USAs område». [35]

USA prioriterer egne såkalte nasjonale interesser og lar i praksis det egyptiske regimet undertrykke sin egen befolkning. Etter min mening kunne USA både ivaretatt stabilitet fred og sikkerhet og samtidig bidratt til frihet og demokrati for det egyptiske folket. De egyptiske militære ville mistet noe makt, men kunne ha sittet tryggere i sine stillinger og hatt mer respekt. For å komme dit trengs det nok mer informasjon og press både på amerikanske og egyptiske militære, og det kan vi alle bidra med ved å orientere oss selv, snakke med andre og skrive om det.

 



[1] Amnesty International. "Egypt: End National Security Agency’s web of fear controlling activists’ lives". 16. sept. 2021. https://www.amnesty.org/en/latest/press-release/2021/09/egypt-end-national-security-agencys-web-of-fear-controlling-activists-lives/

[2] Totalt fant Human Rights Watch ut at det var 755 drepte og en overlevende i skyteepisoder med sikkerhetsstyrkene. Imidlertid bar flere av de drepte tegn på tortur og at de var bakbundet før de ble drept. Konklusjonen er at dusinvis  har mistet livet i utenomrettslige henrettelser. De var alle anklaget for terrorisme og de fleste for å ha tilhørt det Muslimske brorskapet.  Human Rights Watch. "Egypt: ‘Shootouts’ Disguise Apparent Extrajudicial Executions". 7. sept. 2021. www.hrw.org/news/2021/09/07/egypt-shootouts-disguise-apparent-extrajudicial-executions Se også BBC. "Egypt security forces accused of covering up extrajudicial executions". 8. sept. 2021. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-58475287

[3] The Egyptian Commission for Rights and Freedoms. "The Egyptian Commission for Rights and Freedoms launches the "Register of Detainees" to Shed light on Prisoners of Conscience and Opponents." https://www.ec-rf.net/3628-2/ Hele oversikten er her: https://www.ec-rf.net/wp-content/uploads/2021/05/Detainees-Registry-en-_compressed2123.pdf

[4] USAs utenriksdepartement publiserer hvert år en rapport om menneskerettighetssituasjonen i alle verdens land, unntatt USA. U.S. Department of State. "2020 Country Reports on Human Rights Practices: Egypt". 30. mars 2021. www.state.gov/reports/2020-country-reports-on-human-rights-practices/egypt/

[5] Callamard, Agnes. "Today the reach of repressive leaders knows no bounds, borders, or country lines". 2. aug. 2021. www.amnesty.org/en/latest/news/2021/08/today-the-reach-of-repressive-leaders-knows-no-bounds-borders-or-country-lines/

[6] Toosi, Nahal. "Biden to withhold, restrict some military aid to Egypt". Politico. 13. sept. 2021. www.politico.com/news/2021/09/13/biden-egypt-aid-511732

[7] Nordenson, Jon. "Det muslimske brorskap". Store norske leksikon. https://snl.no/Det_muslimske_brorskap

[8] Supreme Council of the Armed Forces (SCAF).

[9] Smith-Spark, Laura. "Row over Egypt's new constitution reflects wider tensions". 12. apr. 2012. https://edition.cnn.com/2012/04/11/world/africa/egypt-constitution-analysis/index.html

[10] Wikstrøm, Bjørn Lodve og Dag Leraand. ” Mohamed Morsi”. Store norske leksikon. https://snl.no/Mohamed_Morsi  

[11] Pew Research Center. "Egyptians Increasingly Glum". 16. mai 2013. https://www.pewresearch.org/global/2013/05/16/egyptians-increasingly-glum/

[12] Daily News Egypt. "Reactions vary to Tamarod’s 30 June plans". 5. juni 2013. https://dailynewsegypt.com/2013/06/05/reactions-vary-to-tamarods-30-june-plans/; Hussein Rashwan, Nada. "Egypt's 'Rebel' campaign gathered 22 mn signatures, says spokesman". 29. juni 2013. https://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/75244/Egypt/Politics-/Egypts-Rebel-campaign-gathered--mn-signatures,-say.aspx

[13] Leraand, Dag. "Abdel Fattah al-Sisi". Store norske leksikon. https://snl.no/Abdel_Fattah_al-Sisi

[14] Solberg, Kristin. "Historie om en massakre". Oppdatert 5. aug. 2019. https://www.nrk.no/urix/historie-om-en-massakre-1.14646864

[15] Amnesty International. "Egypt: Death sentences and heavy prison terms handed down in disgraceful mass trial". 8. sept. 2018.  www.amnesty.org/en/latest/press-release/2018/09/egyptdeath-sentences-and-heavy-prison-terms-handed-down-in-disgraceful-mass-trial/

[16] Amnesty International. "Egypt: Twelve dissidents face execution while security forces enjoy impunity over Rabaa massacre". 13. aug. 2021. www.amnesty.org/en/latest/news/2021/08/egypt-twelve-dissidents-face-execution-while-security-forces-enjoy-impunity-over-rabaa-massacre/

[17] Detsch, Jack. “US waives human rights rules to send military aid to Egypt”. 5. sept. 2019. https://www.al-monitor.com/originals/2019/09/us-waives-human-rights-rules-send-military-aid-egypt.html#ixzz76L7lgFnD

[18] Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). "TRADE REGISTERS". https://armstrade.sipri.org/armstrade/page/trade_register.php  Nedlastet 13. Sept. 2021.

[19] Al-Monitor. "Senator urges aid freeze to Egypt amid human rights abuses  Read more: https://www.al-monitor.com/originals/2021/07/senator-urges-aid-freeze-egypt-amid-human-rights-abuses#ixzz76LhDkL8a". 29. juli 2021. https://www.al-monitor.com/originals/2021/07/senator-urges-aid-freeze-egypt-amid-human-rights-abuses

[20] Detsch, Jack. “US waives human rights rules to send military aid to Egypt”. 5. sept. 2019. https://www.al-monitor.com/originals/2019/09/us-waives-human-rights-rules-send-military-aid-egypt.html#ixzz76L7lgFnD

[21] Zeballos-Roig, Joseph. “Trump stunned US officials when he called Egyptian President el-Sisi 'my favorite dictator' at the G7". Business Insider. 13. sept. 2019  https://www.businessinsider.com/trump-called-egyptian-president-sisi-my-favorite-dictator-g7-2019-9?r=US&IR=T

[22] Lee, Matthew. "https://apnews.com/article/6209ae971dc34a19a75997b08e555d60 Click to copy RELATED TOPICS Egypt Rex Tillerson Politics North America US cuts, delays $300 million in aid to Egypt, citing rights". P. 22. aug. 2017. https://apnews.com/article/6209ae971dc34a19a75997b08e555d60

[23]This proposed sale will support the foreign policy and national security of the United States by helping to provide a strategic partner with critical support for multiple type ships responsible for Egypt’s maritime security. The proposed sale is essential to maintain Egypt’s national security, regional stability, and the free flow of worldwide commerce via the Suez Canal”. U.S. Defense Security Cooperation Agency. "EGYPT – FOLLOW ON TECHNICAL SUPPORT (FOTS) FOR SHIPS". 30. juli 2019. https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/egypt-follow-technical-support-fots-ships

[24] U.S. Department of State. "2020 Country Reports on Human Rights Practices: Egypt". 30. mars 2021. www.state.gov/reports/2020-country-reports-on-human-rights-practices/egypt/

[26] Lee, Matthew. "US: Human rights will be ‘central’ to relations with Egypt". AP. 23. feb. 2021. https://apnews.com/article/politics-antony-blinken-egypt-cairo-middle-east-4019e706dbeeb077f18f90fcb12678b6

[27] Al Jazeera. ”Israeli PM Bennett meets President el-Sisi in Egypt". 13. sept. 2021. https://www.aljazeera.com/news/2021/9/13/israeli-pm-bennett-visits-egypt-on-invitation-of-sisi

[28] Biden, Joe. "Remarks by President Biden on the Middle East" White House. 20. mai 2021.  www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2021/05/20/remarks-by-president-biden-on-the-middle-east/

[29] Elhennaway, Noha. “Israel PM in first official trip to Egypt in over a decade”. 14. sept. 2021. https://apnews.com/article/africa-israel-egypt-summits-middle-east-c02e85c157a886b97299ab78e4eafb28

[30] Toosi, Nahal. «In D.C. visit, Egypt spy boss claims U.S. agreed — in writing — to jail American activist". Politico. 12. juli 2021. https://www.politico.com/news/2021/07/12/egypt-spy-boss-jail-american-498983

[31] Toosi, Nahal. «In D.C. visit, Egypt spy boss claims U.S. agreed — in writing — to jail American activist". Politico. 12. juli 2021. https://www.politico.com/news/2021/07/12/egypt-spy-boss-jail-american-498983

[33] Freedom Initiative. «About us”. https://thefreedomi.org/about-us/

[34] Kirkpatrick, David D. og Carlotta Gall. "Audio Offers Gruesome Details of Jamal Khashoggi Killing, Turkish Official Says”. New York Times. 17. okt. 2018 www.nytimes.com/2018/10/17/world/europe/turkey-saudi-khashoggi-dismember.html; Daily Sabah. "Khashoggi was beaten to death in front of Saudi consul general, then dismembered: sources". 16. okt. 2018. www.dailysabah.com/investigations/2018/10/16/khashoggi-was-beaten-to-death-in-front-of-saudi-consul-general-then-dismembered-sources

[35] Callamard, Agnes. "Today the reach of repressive leaders knows no bounds, borders, or country lines". 2. aug. 2021. https://www.amnesty.org/en/latest/news/2021/08/today-the-reach-of-repressive-leaders-knows-no-bounds-borders-or-country-lines/

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel – Palestina konflikten kan løses ved å fokusere på partenes behov