Emiratene samarbeider med Russland og Kina

De forente arabiske emirater (FAE) har, som flere land i Midøsten, inntatt en nøytral stilling i.f.t. russernes invasjon av Ukraina. Dette skjer til tross for at FAE lenge har vært alliert med USA og amerikanerne har bedt om global samling mot krigen. Emiratene har ikke innført sanksjoner mot russerne og avstod fra å stemme i FNs sikkerhetsråd over en resolusjon som krevde russisk stans i angrepet på, og tilbaketrekning fra Ukraina. I generalforsamlingen stemte de imidlertid for to resolusjoner som fordømmer invasjonen. Russland nedla veto i sikkerhetsrådet og generalforsamlingens vedtak har ikke bindende virkning, så Emiratenes stemmegiving får ikke direkte praktisk betydning, de gir likevel et signal. Forrige uke tok FAE imot Syrias president Bashar al-Assad. Assad gav Moskva full støtte til invasjonen av Ukraina og bortsett fra besøk i Moskva, var det hans første utenlandsreise siden krigen startet i 2011. Spørsmålet blir, hvorfor støtter Emiratene russerne?

Det henger, som vanlig i internasjonal politikk, sammen med flere saker og relasjoner. Emiratene ser på Iran og Houthiene i Jemen som trusler og ønsker at USA endrer politikken ovenfor dem. En emiratisk tjenestemann sa at forholdet til Washington testes.[1] Leder av Gulf State Analytics, Giorgio Cafiero, mener FAE prøver å hevde sin autonomi, men at de ikke beveger seg bort fra USA fordi amerikanerne garanterer for sikkerheten deres.[2] Samtidig tror Emiratene at Kina, Russland og India vil spille en mer innflytelsesrik rolle i en ny verdensorden, og de forsøker å balansere politikken sin for fremtiden. Andreas Krieg ved King’s College i London mener FAE beveger seg bort fra Vesten og nærmere Russland og Kina.[3] Han sier Emiratene har vært en tilrettelegger for Moskva i Midtøsten ved å støtte russerne i Libya, Syria og Jemen. FAE har et strategisk samarbeid med Russland som bl.a. innebærer nære økonomiske relasjoner. Krieg mener Emiratene vil hjelpe russiske oligarker og kretsen rundt Putin med å omgå sanksjoner.[4] Kreml samarbeider også med Teheran, og Emiratene vil ha russerne med på å begrense Irans innflytelse i regionen.

Nå prøver europeiske land å begrense importen av russisk olje og gass og få Gulfstatene til å produsere mer.[5] Storbritannias statsminister Boris Johnson dro til Saudi Arabia forrige uke og møtte kronprins Mohammad bin Salman, kalt MBS. MBS har vært ute i kulden siden han sendte en spesialgruppe til Istanbul for å myrde den saudiske journalisten Khashoggi i 2018. Så at Johnson møter MBS sier noe om betydningen utfasingen av russisk energi har for britene. Tyskland på sin side avtalte nylig langsiktige gasskjøp fra Qatar.[6] I denne situasjonen er det usikkert hvor mye Vesten vil presse FAE til å aksjonere mot Russland. Det er også uklart om Emiratene vil gi etter for press, for de har, etter bevisst arbeid, flere ben å stå på.

Vladimir Putin og Emiratenes leder Mohammed bin Zayed Al Nahyan i Abu Dhabi i 2019.[7]

Emiratene

Emiratene ligger på Den arabiske halvøy ved Gulfen.[8] FAE er en føderasjon av syv emirater som valgte å slå seg sammen da de ble selvstendig fra Storbritannia i 1971. Det er et absolutt monarki og hvert emirat styres av en eneveldig sjeik. Hovedstaden ligger i Abu Dhabi, som er det største og sterkeste emiratet. Kronprinsen i Abu Dhabi, sjeik Mohamed bin Zayed (MBZ) er landets reelle hersker. MBZ kom til makten etter at hans halvbror, Khalifa, som er FAE-president og sjeik av Abu Dhabi fikk slag.

Befolkningen er på 9,9 mill.[9] Det er kun 11,6% av innbyggerne som har statsborgerskap. Resten er gjestearbeidere som kommer fra Sør-Asia, ca. 59%, Egypt 10%, Filippinene 6% og andre 13%. Viktige næringer var tradisjonelt perlefiske og handel, men befolkningen var relativt fattig. Det har endret seg dramatisk de siste tiårene.

De Forente arabiske emirater ved Gulfen. Hovedstaden ligger i det største og mektigste Emiratet Abu Dhabi som også har olje. I Dubai er turisme og handel viktig.[10] 

FAE har en betydelig olje- og gassproduksjon og eksport og Abu Dhabi står for mye av den. Samlet produserte FAE 3,8 mill. fat olje per dag, en andel på 4% av verdens produksjon. Gassreservene er på 6.000 mrd. m3, den årlige produksjonen 54 mrd. m3, og eksporten 7,4 mrd. m3.[11] FAE har en betydelig turisme, spesielt i Dubai som også er et kommersielt senter for landet og regionen. I 2019 før Covid-19 kom det 16,7 mill. turister. Samlet bruttonasjonalprodukt (BNP) var på US$417 mrd. i 2019.[12] BNP gikk imidlertid ned til US$358 i 2020 pga. Covid-19, men økte igjen i fjor.

Abu Dhabi har stor olje- og gassproduksjon. Ruwais raffineriet på bildet hare n kapasitet på over 400.000 fat i døgnet og ligger vest i landet.[13]

I 1976 ble et fond, Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), opprettet. Det hadde en verdi på US$700 mrd., og er per i dag verdens fjerde største etter Norges, Kinas og Kuwaits fond.[14] MBZ er styreformann for fondet som er et av de med minst innsyn og transparens i verden i følge Global SWF.[15] De konkluderer også at manglende styring og bærekraft i fondet gav lavere avkastning.[16] Like fullt, landet har store inntekter og ressurser og det har gjort det mulig å føre en mer aktiv og ekspansiv utenrikspolitikk de siste årene.[17] Under MBZ har emiratene støttet ulike aktører økonomisk og med egne militære styrker bl.a. i krigene i Libya og Jemen.

 

USA – Emiratene. Militær sikkerhet

USA ser på Emiratene som en viktig samarbeidspartner i kampen mot terror i regionen. Amerikanerne har en stor flybase, Al Dhafra sør for Abu Dhabi med F-35 fly, væpnede droner og 2.000 soldater.[18] FAE er et av landene i verden som kjøper mest våpen. I perioden 2012-16 var de den tredje største, for så i 2017-21 å bli den nr. 9 ifølge SIPRI.[19] Flere av ordrene har levering de kommende årene. FAE ønsket lenge å kjøpe F-35, det mest avanserte jagerflyet i verden, for å sikre seg mot trusselen fra Iran. Tel Aviv likte ikke dette, siden flyene også kunne brukes mot dem, og ingen arabiske land har fått kjøpe F-35. Israel har nå 30 F-35 og skal etter planen kjøpe 20 til frem mot 2024.[20] Etter den såkalte fredsavtalen mellom Israel og FAE ble det avspenning på den fronten.[21]

Emiratene var svært interessert i å kjøpe F-35, men har nå kansellert avtalen.[22]

I 2020 godkjente daværende president Trump salg av våpen til Emiratene på hele US$23 mrd. I denne inngikk det bl.a. 50 F-35, 18 MQ-9B Reaper droner og ulike raketter. Han informerte for Kongressen om kjøpet. En gruppe på 29 våpenkontroll- og menneskerettighets-organisasjoner i USA protesterte mot salg fordi våpnene kunne brukes i krigene i Jemen og Libya.[23] Likevel, på sin siste dag som president skrev Trump under på en avtale om våpensalget til FAE.[24] Biden sa at han ville revurdere salget, men gikk siden videre med planene. Det er i tråd men en politikk USA har fulgt i flere tiår hvor de både tjener penger og støtter sine allierte ved å selge dem våpen. Samtidig er Washington urolig for at F-35 teknologi skal falle i russiske eller kinesiske hender og det har de sagt tydelig til FAE. Det var hovedargumentet for å kaste Tyrkia ut av F-35 programmet.[25]


Russland – Emiratene. Et strategisk partnerskap

Da FAE ble uavhengig i 1971 etablerte de diplomatiske forbindelser med Sovjetunionen. De to landene etablerte ikke ambassader før i 1986-87. Vladimir Putin besøkte FAE i 2007 på det første besøket en russisk statsleder hadde gjort til Gulfstaten noen gang.[26] De skrev under på flere avtaler og relasjonen utviklet seg de neste årene. I 2018 dro MBZ til Moskva og der skrev han og Putin under på en avtale om strategisk partnerskap.[27] Den omfattet samarbeid om politikk, sikkerhet, økonomi, vitenskapelig, turisme og andre områder. Det innebar bl.a. «regular consultations between the foreign ministers of both countries to coordinate stances vis-a-vis issues of common concern.” I 2019 dro Putin igjen til Abu Dhabi og fikk en «kongelig velkomst» som kun gis til de mest verdsatte partnerne i følge den emiratiske avisen «The National».[28] De skrev at MBZ hadde et sterkt personlig bånd til Putin. MBZ selv beskrev forholdet til Russland som sterkt, strategisk og broderlig.

Flyoppvisning av gruppen «Russian Knights» under Dubai Air Show i 2021.[29]

Handel

Handelen mellom Russland og FAE økte med 20% til US$4 mrd. i fjor.[30] Det er over 4.000 russiske selskap i Emiratene. FAE er mest interessert i transport- og eiendomssektoren i Russland og flere dusin firma har etablert seg der. De to landene samarbeider også om energi. Begge er store gasseksportører, men de jobber i tillegg sammen om å utvikle hydrogen for å utvikle karbonnøytral industri.

Bosetting og turisme

Emiratene og spesielt Dubai er kjent som en lekeplass for rike og det stilles få spørsmål om hvordan man har fått tak i pengene. Det bor 40.000 russere i FAE, og ettersom de møtes med sanksjoner i andre land kan Gulfstaten bli mer attraktivt, for de som har råd.[31]

Før Covid-19 dro 730.000 russere som turister, og de utgjorde 4% av totalt 16,7 mill.[32]  besøkende. I 2020 falt antallet med 60% til 296.000, men det økte i fjor til 440.000. Dermed ble russere den tredje-største gruppen besøkende, etter indere og saudiere, fra å ha den åttende største året før.[33] Økningen skjedde delvis fordi de ikke trengte å være i karantene. Russerne får 90 dager turistvisum når de lander på flyplassen og må kun, som alle andre, vise en negativ Covid-19 test. De som kommer blir stadig lengre og legger mer penger igjen under besøket. I januar, før Kreml gikk til krig i Ukraina, forventet Dubai at omsetningen av russiske turister ville bli US$1 mrd. innen 2026. Med en synkende økonomi i Russland spørs det hvordan det går fremover. Folk flest vil trolig få dårligere råd, men mange av de rike har allerede plassert penger utenlands og vil nok klare seg godt.

Russlands statsminister Mikhail Misjustin under en åpningsseremoni på "EXPO-2020" i Dubai. Misjustin ble nominert av Putin og overtok for tidligere statsminister og president Dmitrij Medvedev i januar 2020.[34]

Russiske våpen til FAE

Foreløpig har FAE kun kjøpt et begrenset antall våpen fra Russland, det gjelder stormpanservogner, anti-luft missiler og anti-tank raketter.[35] Moskva har tilbudt seg å selge de avanserte kampflyene SU-57 og SU 75.[36] Su-57 er, som F-35, et femtegenerasjons jagerfly med stealth-egenskaper som reduserer muligheten for å bli sett på radar. SU-57 blir det første russiskproduserte stealth-flyet. Russerne fikk en rekke tekniske problem i utviklingen og lanseringen ble utsatt i flere år. I januar 2021 meldte Kreml at serieproduksjonen har startet og at det russiske flyvåpenet har bestilt 76 fly.[37]

I november viste russerne frem en prototype av SU-75 Checkmate på Dubai Airshow.[38] Moskva fremhever at flyet, som er under utvikling, blir mye billigere enn F-35. I 2017 inngikk FAE nesten en avtale med russerne, men det skjedde ikke fordi Trump tilbød dem, F-35. SU-75 skal etter planen være klar i 2026, men om noen av disse kjøpes av Emiratene gjenstår å se for de nærmer seg Kina.

Det russiske SU-57 er et femte generasjons jagerfly som er tilbudt Emiratene.[39]

Russland-FAE samarbeid i Libya

FAE har sammen med Russland og Egypt støttet General Haftar som gikk til angrep på den FN-anerkjente regjeringen i Tripoli i 2019.[40] Eksperter har lenge mistenkt at Emiratene finansierer den russiske leiesoldatgruppen Wagner sin aktivitet i Libya. USAs forsvarsdepartement rapporterte i 2020 at de mistenkte FAE for å være en betydelig kilde til finansiering av Wagner i Libya.[41] Dette er den første offentlige og offisielle vurderingen av forholdet. Emiratenes ambassadør i Washington, Yousef al Otaiba nekter for det. Det kan imidlertid få konsekvenser for samarbeidet ettersom Biden-administrasjonen har vist litt mer interesse for å finne en fredelig løsning i Libya enn det Trump gjorde.

 

Kina – Emiratene. Et voksende samarbeid

Kina er FAEs neststørste handelspartner og en inngangsport for Beijings store Belt and Road Initiative (BRI).[42] BRI, også kalt Den nye silkeveien, ble lansert i 2013 og er under utbygging. Målet er å skape et omfattende nett av handelsruter over det Eurasiske kontinentet med høyhastighetstog og motorveier. På sjøen innebærer det en maritim rute over havområdene fra Kina til Asia, Afrika og Europa, med store infrastrukturinvesteringer i havner. Kina og FAE skrev under en avtale i 2019 som skulle øke handelen mellom dem fra $53 til $70 mrd.

Samarbeid i å bryte menneskerettigheter

Det er imidlertid ikke bare økonomisk de to landene samarbeider. Det har i mange år blitt dokumentert at begge stater begår alvorlige menneskerettighetsbrudd mot sin egen befolkning.[43] Nytt er det imidlertid at de samarbeider om å undertrykke opposisjonelle. Den 26 år gamle Han-kinesiske kvinnen, Wu Huan var i 2021 på flukt fra sine egne myndigheter fordi hennes forlovede er i opposisjon til Beijing. På et hotell i Dubai hun kidnappet av kinesiske tjenestemenn som tvang henne med til en villa ombygd til fengsel. Der ble hun holdt i 8 dager og møtte også to fengslede uigurer.[44] Hun ble presset til å undertegne papirer der det stod at forloveden hadde trakassert henne. Den 8. juni ble hun sluppet løs og dro til Nederland der hun søkte asyl. Journalister har sett stemplene i passet hennes, hørt opptak av kinesiske tjenestemenn som utspør henne og sett meldinger hun sendte fra fengselet. «Black sites», hemmelige fengsel er vanlig i Kina, men dette er det første beviset på at kineserne har «Black site» utenfor landets grenser, slik også USA hadde i flere år.

Militært samarbeid

Beijing og Abu Dhabi samarbeider også militært. I 2017 anskaffet Emiratene et ukjent antall kinesiske Wing Loong II droner. Avgjørelsen kom angivelig etter at USA nektet å selge FAE droner for å bruke i krigen mot de iransk-støttede Houthiene i Jemen. Emiratene har brukt de kinesiske dronene i Libya til støtte for General Haftar som gikk til angrep på Vest Libya i 2019. BBC har gjort grundige undersøkelser og fant ut at det var en FAE-styrt drone som drepte 26 kadetter uten våpen på et militærakademi i Tripoli 4. januar 2020.[45] Det var ca. 50 kadetter som gjennomførte en rutinemessig drill på plassen utenfor kasernen da et kinesisk «Blue Arrow 7» missil eksploderte blant dem. Emiratene har nektet for at de deltar militært i Libya og påstår de støtter FNs fredsprosess.

Kinesiske Wing Loong II drone under Dubai Air Show 2017.[46]

Amerikanerne er urolige for at samarbeidet med kineserne utsetter USAs våpensystem for fare. Viseforsvarsminister Mira Resnick sa til CNN at F-35 er kronjuvelen og de trenger å beskytte den og sikkerheten for alle partnerne. I juni 2021 ble det kjent at USA presset FAE til å kvitte seg med det kinesiske Huawei fra 5G-nettverket før F-35 skulle leveres i 2026-27.[47] Emiratene svarte at de trengte mer tid også til å finne alternativer.

USA har fulgt med den kinesiske aktiviteten og mente at kineserne bygget en militær installasjon i havnen Khalifa i Emiratene.[48] De har også observert at kinesiske etterretningsbåter, forkledd som sivile skip, brukte havnen. USA la press på Abu Dhabi, og i november rapporterte Wall Street Journal at aktiviteten var avsluttet.[49] Kineserne var dog fortsatt til stede og amerikanerne var fremdeles bekymret. Så sent som i november sa Biden-administrasjonen imidlertid at de ville gå videre med salget, og fortsatte diskusjonene om Emiratenes «forpliktelse» til å sikre flyets teknologi.[50] Washington uttrykte ikke noe uro for at flyene kan brukes mot befolkningen i Jemen eller Libya.

 

I desember snudde situasjonen seg da Emiratene suspenderte forhandlinger om kjøp av F-35.[51] En tjenestemann sa til Reuters: "Technical requirements, sovereign operational restrictions, and cost/benefit analysis led to the re-assessment." Så, dagen før russerne på nytt invaderte Ukraina, 23. februar i år, meldte FAE at de vil kjøpe kinesiske trenings- og jagerfly L-15.[52] Intensjonsavtalen gjelder i første omgang et dusin, med opsjon på å kjøpe 36 til. Flyene er avanserte, men er relativt lette og kan ikke sammenlignes med F-35.  Like fullt signaliserer det et strategisk skifte. Fahd Al Halabieh, en Dubai-basert forfatter og forsvarsanalytiker, sa at kunngjøringen viser at det er "en tillitskrise», og at USA bør reparere forholdet til FAE. Han tilskrev krisen spørsmål om Iran, krigen i Jemen og relasjonene med Kina.

FNs sikkerhetsråd

FAE avsto fra å stemme over sikkerhetsrådets resolusjonsforslag som krevde at russerne stanset angrepene i Ukraina og trakk styrkene ut.[53] Sikkerhetsrådets resolusjoner er bindende for partene. Russland la ned veto, så resolusjonen ville ikke gått gjennom uansett, men FAEs stemme gav et signal. Kristian Coates Ulrichsen ved Rice Universitet i USA sa til Al Jazeera at Emiratene sendte en melding “We’re going to act upon our interests and not what you think our interests are”.[54] FAEs ambassadør Lana Nusseibeh sa at landet vil fortsette med å se etter “inclusive and consultative processes” for en vei videre. Presidentrådgiver Anwar Gargash sa at FAE “believes that taking sides would only lead to more violence” og at de prioriterer å “encourage all parties to resort to diplomatic action”. I tillegg til FAE, avsto også Kina og India fra å stemme i sikkerhetsrådet. De andre 11 landene, inklusiv Norge, stemte for.

FNs Generalforsamling

Etter russernes veto i Sikkerhetsrådet ble de 193 medlemslandene i generalforsamlingen innkalt til en sjelden ekstraordinær sesjon, den ellevte i historien.[55] Sist det skjedde var i 1997. Denne åpnet 28. februar og ble direktesendt med tilgjengelige opptak.[56] En avstemning får ingen bindende konsekvenser, men er en indikasjon på hvordan verdens land ser på situasjonen.

141 av 193 land stemte for resolusjonen, fem stemte mot, 35 blankt og 12 stemte ikke.[57] Land som avstod fra å stemme.[58] FAE stemte sammen med Saudi Arabia og andre land i Midtøsten for resolusjonen. Andreas Krieg, som er førsteamanuensis ved King’s College i London, mener FAE’s ulike stemmer er uttrykk for en “balancing act” som de har valgt å føre generelt i utenrikspolitikken og spesielt i.f.t. russernes krig i Ukraina.[59] Krieg mener UAE er ivrig etter å støtte Russland samtidig som de fremstår som nøytral i konflikten. Han påpeker at stemmen for den mer symbolske resolusjonen i generalforsamlingen var fordi det var mindre sannsynlig å støte fra seg Russland sammenlignet med resolusjonen i sikkerhetsrådet. FAE gav US$5 mill. til FNs humanitære arbeid i Ukraina og sendte to fly med nødhjelp til Polen.[60] Det er positivt, men lite gitt behovene og hva andre rike land har gitt.

 

Emiratene fordømte den russiske invasjonen av Ukraina i avstemninger i FNs generalforsamling.[61]

Ny resolusjon 24. mars 2022

Generalforsamlingen vedtok en ny resolusjon om humanitære konsekvenser av krigen den 24. mars.[62] Den fordømte angrep på sivile og brudd på internasjonal humanitær lov. Den gjentok også Generalsekretærens anmodning om russisk stans i krigføringen, øyeblikkelig våpenhvile, gjenoppta forhandlinger og trekke tilbake styrkene uten vilkår. Emiratene stemte for denne også sammen med Saudi Arabia.[63]

FAE tok imot Assad

FAE gjorde noe annet som støttet Russland og gikk mot USAs politikk. Forrige uke besøkte Syrias president Bashar al-Assad Dubai der han møtte Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum som også er FAEs statsminister og visepresident.[64] Assad snakket med Putin dagen etter den russiske invasjonen av Ukraina og kalte den for en «rettelse av historien».[65] Han sa angrepet var rettferdiggjort og gjenopprettet balansen som ble tapt etter Sovjetunionens fall og den kalde krigens slutt ifølge det offisielle nyhetsbyrået SANA.

Syrias president Bashir al-Assad besøkte Emiratene i mars.[66]

Talsmann Ned Price for USAs utenriksdepartement sa at Washington var dypt skuffet og urolig av forsøket på å legitimere Assad.[67] USA ser som ansvarlig for at halve befolkningen er flyktninger og 150.000 er arrestert eller forsvunnet. Om FAE-USA relasjonen påvirkes gjenstår å se, men Emiratene har bekreftet sin uavhengighet.


Iran og Houthiene

Emiratene og Israel prøver å få USA til å lage en strategi som vil gi dem sikkerhet hvis det blir en avtale om Irans atomprogram.[68] Gulfstatene og Israel var mot avtalen som ble inngått i 2015. De ser det slik at USA distanserer seg fra regionen og har derfor nærmet seg Russland og Kina. Det er en av grunnene til at de har vært tilbakeholdne med å støtte USA i å isolere Russland etter invasjonen i Ukraina. De øker heller ikke oljeproduksjonen selv om Vesten ber dem om det og prisene er høye.

I Jemen pågår det en borgerkrig med opprørsbevegelsen Houthiene som en av partene. I 2015 gikk Saudi Arabia med støtte fra Emiratene inn i krigen. Saudierne har bombet Jemen og leveforholdene er vanskelige for millioner av jemenitter og situasjonen fastlåst. Både Gulfstatene, USA, FN- og andre eksperter har påstått at Iran forsyner Houthiene med våpen. Like før han gikk av satte daværende president Donald Trump Houthiene på listen over terrororganisasjoner. Både FN og ulike hjelpeorganisasjoner protesterte mot dette fordi hjelpesendingene ville begrenses og sivilbefolkningen ville få det enda vanskeligere. Biden opphevet Trumps vedtak da han ble president.[69] Houthiene har angrepet både Saudi Arabia og Emiratene med droner og missiler. Emiratene vil at USA endrer politikk og setter Houthiene på terrorlisten igjen, men Biden har så langt vært tilbakeholden. Etter russernes invasjon av Ukraina kan det endre seg. USA støttet Emiratenes forslag i FNs sikkerhetsråd 28. februar om å sette Houthiene på terrorliste igjen.[70]

Houthier protesterer mot Saudi Arabias bombing. De svarer med å angripe Saudi Arabia og Emiratene.[71]

Alle i Midtøsten har behov for sikkerhet, trygghet og fred. Dagens politikk med undertrykkelse, fokus på militær styrke og krigføring gir ikke stabilitet og fred. Bilaterale forhandlinger og avtaler er heller ikke tilstrekkelig for de løser ikke de underliggende konflikter. Det trengs forhandlinger der alle parter blir hørt og behovene ivaretatt. Vi er ikke der enda, men på sikt kan vi komme dit hvis vi inkluderer alle i samtalene.

 

Noter:

[1] Cornwell, Alexander. "U.S. ties with Gulf partner UAE are being tested, envoy says". 3. mars 2022. https://www.reuters.com/world/middle-east/ties-between-uae-united-states-undergoing-stress-test-uae-envoy-says-2022-03-03/

[2] Cafiero er leder og grunnlegger av Gulf State Analytics, et geopolitisk risikokonsulentselskap med fokus på Gulf-regionen. Harb, Ali ."Russia-Ukraine war shows cracks in US ties to Middle East allies." Al Jazeera. 21. mars 2022. www.aljazeera.com/news/2022/3/21/ukraine-war-exposes-cracks-us-ties-middle-east-allies

[3] Andreas Krieg, er “associate professor” ved School of Security Studies ved King’s College. Ibrahim, Arwa. "UAE stance on Ukraine war reflects ‘strong alliance’ with Russia." Al Jazeera. 3. mars 2022.  www.aljazeera.com/news/2022/3/3/uae-stance-on-ukraine-war-reflects-strong-alliance-with-russia

[4] Cafiero, Giorgio. "Analysis: Can the UAE be a safe haven for Russian oligarchs?." Al Jazeera. 14. mars 2022. www.aljazeera.com/news/2022/3/14/analysis-can-the-uae-be-a-safe-haven-for-russian-oligarchs

[5] Al Jazeera. «Johnson meets Saudi, UAE leaders as Ukraine war roils oil prices". 16. mars 2022. www.aljazeera.com/news/2022/3/16/johnson-meets-saudi-uae-leaders-as-ukraine-war-roils-oil-prices

[6] Gassen fra Qartar sendes på skip nedkjølt slik at den er flytende, Liquefied natural gas (LNG). Den tyske kansleren Olaf Scholz sa i slutten av februar at Tyskland skal bygge to terminaler for å ta imot LNG og regassifisere den slik at  den kan sendes i rør og brukes på vanlig måte.  Al Jazeera. "Germany seals gas deal with Qatar to reduce dependence on Russia." 20. mars 2022. www.aljazeera.com/news/2022/3/20/germany-seals-gas-deal-with-qatar-to-reduce-dependence-on-russia

[7] Wikimedia Commons. "Vladimir Putin and Mohammed bin Zayed Al Nahyan (2019-10-15) 41." https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vladimir_Putin_and_Mohammed_bin_Zayed_Al_Nahyan_(2019-10-15)_41.jpg

[8] Store norske leksikon. "De forente arabiske emirater." Dag Lerand. https://snl.no/De_forente_arabiske_emirater

[11] Gas Exporting Countries Forum. "UAE - United Arab Emirates Observer." www.gecf.org/countries/uae-united-arab-emirates Nedlastet 25. Mars 2022.

[12] UN Stats. « Basic Data Selection United Arab Emirates." https://unstats.un.org/unsd/snaama/Basic  Nedlastet 24. Mars 2022.

[13] Wikimedia Commons. "Ruwais." https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ADNOC_Refining_Ruwais_Site-187.jpg

[14] Sovereign Wealth Fund Institute (SWFI). " Top 100 Largest Sovereign Wealth Fund Rankings by Total Assets." https://www.swfinstitute.org/fund-rankings/sovereign-wealth-fund  Nedlastet 25. mars 2022.

[15] “ADIA lost two points over its increasingly opaque annual report, which no longer includes details on its relationship with the government or an organizational chart.” Global SWF. "2021 GSR Scoreboard. “Governance, Sustainability and Resilience efforts of State-Owned Investors.”"  1. Juli 2021. Side 5.  https://drive.google.com/file/d/1oCwg58s0nXE_VGkxN2RISlj23sDAwJ_8/view  Nedlastet 25. mars 2022.

[16] «We studied the relationship between high governance and sustainability standards and superior financial returns, based on the latest results of our GSR Scoreboard and the average returns over 2015-2020, for 60 different State-Owned Investors. We have found a “moderate positive relationship”, with a correlation coefficient of 0.30, between the two variables. In other words, those funds that do not look after proper governance and sustainability post lower returns. This is true for ADIA ...» Ibid. Side 10.

[17]  Store norske leksikon « De forente arabiskes emiraters utenrikspolitikk.» Dag Lerand. https://snl.no/De_forente_arabiske_emiraters_utenrikspolitikk

[18] Associated Press. "UAE, U.S. intercept Houthi missile attack targeting Abu Dhabi." NBC News. 25. jan. 2022. www.nbcnews.com/news/world/uae-us-intercept-houthi-missile-attack-targeting-abu-dhabi-rcna13260

[19] Wezeman, Pieter D., Alexandra Kuimova og Siemon T. Wezeman. "TRENDS IN INTERNATIONAL ARMS TRANSFERS, 2021 SIPRI Fact Sheet." Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Mars 2022. https://www.sipri.org/sites/default/files/2022-03/fs_2203_at_2021.pdf

[20] Arkin, Dan. "IDF receives additional 'Adir' fighters." Israel Defense 27. sept. 2021. www.israeldefense.co.il/en/node/51982; Gross, Judah Ari. "Two more F-35 fighter jets land in Israel, bringing IAF’s declared total to 16." The Times of Israel. 14. juli 2019. www.timesofisrael.com/two-more-f-35-fighter-jets-land-in-israel-bringing-iafs-declared-total-to-16/

[21] Al Jazeera. "UAE: Israel deal should remove any hurdle to F-35 sales". 21. aug. 2020.  https://www.aljazeera.com/news/2020/8/21/uae-israel-deal-should-remove-any-hurdle-to-f-35-sales

[22] Wikimedia Commons. "RNLAF F-35 F-001 05." https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RNLAF_F-35_F-001_05.jpg

[23] Al Jazeera. "Dozens of rights groups denounce US arms sales to UAE." 1. des. 2020.  www.aljazeera.com/news/2020/12/1/fueling-harm-us-arms-sales-to-uae-decried-by-29-rights-groups

[24] Stone, Mike. "UAE signs deal with U.S. to buy 50 F-35 jets and up to 18 drones: sources". 20. jan. 2021. www.reuters.com/article/us-usa-emirates-f35/uae-signs-deal-with-u-s-to-buy-50-f-35-jets-and-up-to-18-drones-sources-idUSKBN29P2AO?il=0 ; Al-Monitor."United Arab Emirates signs deal to buy F-35s, drones just before Biden sworn in”. 20. jan. 2021. www.al-monitor.com/originals/2021/01/uae-f35-deal-trump-biden.html

[25] Olsen, Øyvind Førland. "Tyrkia kastet ut av F-35-programmet." Forsvarets Forum. 18. juli 2021. https://forsvaretsforum.no/tyrkia-kastet-ut-av-f-35-programmet/107374

[26] Abdurabb, K.T. "Putin In UAE On Historic Visit." Arab news. 11. sept. 2007. www.arabnews.com/node/303220

[27] Gulf News. "UAE, Russia forge strategic partnership." 1. juni 2018. https://gulfnews.com/uae/government/uae-russia-forge-strategic-partnership-1.2230246; Langton, James. "Russian President Vladimir Putin to visit Abu Dhabi." The National. 11. okt. 2019 www.thenationalnews.com/uae/government/russian-president-vladimir-putin-to-visit-abu-dhabi-1.921800

[28] Dennehy, John. "Vladimir Putin in the UAE: Live updates of Russian president's visit." The National. 20. okt. 2019 www.thenationalnews.com/uae/government/vladimir-putin-in-the-uae-live-updates-of-russian-president-s-visit-1.923722

[29] Wikimedia Commons. "2021 Dubai Air Show - 51." https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2021_Dubai_Air_Show_-_51.jpg

[30] Rahman, Fareed. "UAE and Russia trade set to rise 21% to hit $4bn in 2021." The National. www.thenationalnews.com/business/economy/2021/12/12/uae-and-russia-trade-set-to-rise-21-to-hit-4bn-in-2021/

[31] Cafiero, Giorgio. "Analysis: Can the UAE be a safe haven for Russian oligarchs?." Al Jazeera. 14. mars 2022. www.aljazeera.com/news/2022/3/14/analysis-can-the-uae-be-a-safe-haven-for-russian-oligarchs

[32] Tourism International. “The number of Russian tourists in Dubai increased in 2021." 23. feb. 2022. https://thetourisminternational.com/2022/02/23/the-number-of-russian-tourists-in-dubai-increased-in-2021/ 

[33] WTM. Global Hub. "Russia climbs rankings to become Dubai’s second-largest source market in 2021, with UAE set to remain the country’s preferred GCC destination." 27. jan. 2022. https://hub.wtm.com/press/atm-press-releases/russia-climbs-rankings-to-become-dubais-second-largest-source-market-in-2021-with-uae-set-to-remain-the-countrys-preferred-gcc-destination/

[34] Wikimedia Commons. "Mikhail Mishustin in Dubai (2021-12-04) 02." https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mikhail_Mishustin_in_Dubai_(2021-12-04)_02.jpg 

[35] Søk gjort på SIPRIS database med avsenderland «Russia» og mottakerland «UAE» for perioden 1971-2021. SIPRI. « TRADE REGISTERS.” https://armstrade.sipri.org/armstrade/page/trade_register.php

[36] Axe, David. "Russia's Su-57 Stealth Fighter: Coming Soon to the Persian Gulf?." The National Interest. 19. nov. 2019. https://nationalinterest.org/blog/buzz/russias-su-57-stealth-fighter-coming-soon-persian-gulf-97532

[37] TASS. "Russia’s United Aircraft Corporation releases footage of first serial Su-57 jet fighter." 29. jan. 2021. https://tass.com/defense/1250515

[38] Al-Monitor. "Intel: Russia displays new fighter jet at Dubai Airshow 2021." 16. nov 2021. www.al-monitor.com/originals/2021/11/intel-russia-displays-new-fighter-jet-dubai-airshow-2021#ixzz7OdcS7E2l

[39] Wikimedia Commons. "Sukhoi Design Bureau, 054, Sukhoi Su-57 (49581303977)." https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sukhoi_Design_Bureau,_054,_Sukhoi_Su-57_(49581303977).jpg

[40] Al Jazeera. "Libya’s UN-recognised government announces immediate ceasefire." 22. aug. 2020. www.aljazeera.com/news/2020/8/22/libyas-un-recognised-government-announces-immediate-ceasefire

[41] Det var Generalinspektøren for anti-terror i Afrika som meldte dette. Mackinnon, Amy og Jack Detsch. "Possibly Funding Russia’s Shadowy Mercenaries in Libya." Foreign Policy. 30. nov. 2020. https://foreignpolicy.com/2020/11/30/pentagon-trump-russia-libya-uae/

[42] Murphy, Dan. "The UAE signed a massive, $3.4 billion deal with China — and that ‘isn’t a surprise’". 29. apr. 2019.

[43] Amnesty International. «United Arab Emirates. Overview». www.amnesty.org/en/location/middle-east-and-north-africa/united-arab-emirates/ ; Amnesty International. «China. Overview.” www.amnesty.org/en/location/asia-and-the-pacific/east-asia/china/

[44] Al Jazeera. «Detainee says China has secret jail for Uighurs – in Dubai". 16. aug. 2021. https://www.aljazeera.com/news/2021/8/16/detainee-says-china-has-secret-jail-in-dubai-holds-uighurs

[45] BBC. "UAE implicated in lethal drone strike in Libya." 28. aug. 2020. www.bbc.com/news/world-africa-53917791

[46] Wikimedia Commons. "Wing Loong II side view." https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wing_Loong_II_side_view.jpg

[47] Wadhams, Nick og Sylvia Westall. "Biden Prods UAE to Dump Huawei, Sowing Doubts on Key F-35 Sale." Bloomberg, 11. juni 2021.  www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-11/biden-prods-uae-to-dump-huawei-sowing-doubts-on-key-f-35-sale

[48] Lillis, Katie Bo; Natasha Bertrand og Kylie Atwood. "Construction halted on secret project at Chinese port in UAE after pressure from US, officials say". CNN. 19. nov. 2021 https://edition.cnn.com/2021/11/19/politics/china-uae-us-construction-port/index.html 

[49] Lubold, Gordon og Warren P. Strobel. “Secret Chinese Port Project in Persian Gulf Rattles U.S. Relations With U.A.E. Wall Street Journal.  19. Nov. 2021. www.wsj.com/articles/us-china-uae-military-11637274224

[50] Szuba,Jared . "Intel: US, UAE talk F-35 as Russia pitches stealth aircraft ". Al-Monitor. 17. nov. 2021. www.al-monitor.com/originals/2021/11/intel-us-uae-talk-f-35-russia-pitches-stealth-aircraft

[51] Reuters. " UAE told the U.S. it will suspend talks on F-35 jets -Emirati official." 14. des. 2021. www.reuters.com/business/aerospace-defense/uae-threatens-pull-out-23-bln-f-35-drone-deal-with-us-wsj-2021-12-14/

[52] Kahwaji, Riad. "UAE agrees to buy its first Chinese fixed wing military aircraft: L-15." Breaking Defense. 23. feb. 2022. https://breakingdefense.com/2022/02/uae-agrees-to-buy-its-first-chinese-fixed-wing-military-aircraft-j-15/

[53] UN News. "Russia blocks Security Council action on Ukraine." 26. feb. 2022. https://news.un.org/en/story/2022/02/1112802

[54] Harb, Ali ."Russia-Ukraine war shows cracks in US ties to Middle East allies." Al Jazeera. 21. mars 2022. www.aljazeera.com/news/2022/3/21/ukraine-war-exposes-cracks-us-ties-middle-east-allies

[55]UNGA. "Emergency special sessions". FN. www.un.org/en/ga/sessions/emergency.shtml;  AFP. "Isolated Russia Defends Ukraine War at UN". 28. feb. 2022. www.themoscowtimes.com/2022/02/28/isolated-russia-defends-ukraine-war-at-un-a76662 ; Generalforsamlingen ble innkalt med en såkalt "Uniting for peace" resolusjon som ble vedtatt 3. nov. 1950.

[56] UN Web TV. "General Assembly: Eleventh Emergency Special Session (Ukraine) - 1st plenary meeting". 28. feb. 2022. https://media.un.org/en/asset/k1l/k1luiq96be

[57] UN Digital Library. “Aggression against Ukraine : resolution / adopted by the General Assembly. A/RES/ES-11/1.” 2. Mars 2022. https://digitallibrary.un.org/record/3959039?ln=en ; UN News. "General Assembly resolution demands end to Russian offensive in Ukraine". United Nations. 2. mars 2022. https://news.un.org/en/story/2022/03/1113152

[58] Borger, Julian. "UN votes to condemn Russia’s invasion of Ukraine and calls for withdrawal". The Guardian. 2. mars 2022. www.theguardian.com/world/2022/mar/02/united-nations-russia-ukraine-vote

[59] Andreas Krieg, er “associate professor” ved School of Security Studies ved King’s College. Ibrahim, Arwa. "UAE stance on Ukraine war reflects ‘strong alliance’ with Russia." Al Jazeera. 3. mars 2022.  www.aljazeera.com/news/2022/3/3/uae-stance-on-ukraine-war-reflects-strong-alliance-with-russia

[60] UAE Ministry of Foreign Affairs. "General  Share UAE Announces USD 5 Million in Humanitarian Assistance for Ukraine." 2 mars 2022. https://www.mofaic.gov.ae/en/mediahub/news/2022/3/2/02-03-2022-uae-ukraine; The National. "Sheikh Mohammed orders emergency aid to help 85,000 people fleeing Ukraine." 17. mars 2022. www.thenationalnews.com/uae/2022/03/17/sheikh-mohammed-orders-emergency-aid-to-help-85000-people-in-ukraine/ 

[61] Wikimedia Commons. "United Nations General Assembly Hall (3)." https://commons.wikimedia.org/wiki/File:United_Nations_General_Assembly_Hall_(3).jpg

[62] UNGA. "Humanitarian consequences of the aggression against Ukraine." 21. mars 2022.  file:///C:/Users/47411/Downloads/A_ES-11_L.2-EN.pdf

[63] UN Digital Library. "Humanitarian consequences of the aggression against Ukraine : resolution / adopted by the General Assembly." 24. mars 2022. https://digitallibrary.un.org/record/3965954?ln=en

[64] Al Jazeera. "Syria’s Assad visits UAE in first trip to Arab state since 2011". 18. mars 2022. www.aljazeera.com/news/2022/3/18/syrias-assad-visits-uae-in-first-trip-to-arab-state-since-2011

[65]  Al Jazeera. "‘Correction of history’: Syria president praises Ukraine invasion." 25. feb. 2022. www.aljazeera.com/news/2022/2/25/syrias-assad-praises-russias-ukraine-invasion-as-correction

[66] Wikimedia Commons. "Bashar al-Assad (2017-11-21) 02." https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bashar_al-Assad_(2017-11-21)_02.jpg

[67] El Massassi, Aziz. "US says 'troubled' by Assad visit to ally UAE." Al-Monitor. 18. mars 2022. www.al-monitor.com/originals/2022/03/us-says-troubled-assad-visit-ally-uae#ixzz7OYSS4BIm

[68] Fattah, Zainab, Ben Bartenstein og Daniel Avis. "UAE, Israel pressure US for Iran security guarantees."  Bloomberg. 14. Mars 2022. https://www.stripes.com/theaters/middle_east/2022-03-14/uae-israel-pressure-us-for-iran-security-guarantees-5342152.html

[69] Al-Monitor."US to revoke terror designation for Yemen's Houthis.” 12. feb. 2021. www.al-monitor.com/originals/2021/02/houthi-yemen-terror-biden-revoke.html#ixzz7ORmcCFCM

[70] Lynch, Colum. "Ukraine Crisis Spills Into Yemen Diplomacy." Foreign Policy. 28. feb. 2022. https://foreignpolicy.com/2022/02/28/ukraine-russia-war-spills-over-yemen-uae/

[71] Wikimedia Commons. «Houthis protest against airstrikes 4." https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Houthis_protest_against_airstrikes_4.png

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel – Palestina konflikten kan løses ved å fokusere på partenes behov