Tyrkia mellom Russland og Ukraina - Del 3


Mens Vesten støtter Ukraina og rammer Russland med harde sanksjoner, fortsetter tyrkerne sin balansegang. Tyrkia har maritim grense til både Russland og Ukraina i Svartehavet og, som vi har sett i tidligere artikler, gode relasjoner til begge land. Ankara lot være å stemme da Russland ble suspendert fra Europarådet 25. februar. Da FNs generalforsamling var samlet i hastemøte 2. mars bad Tyrkia imidlertid omverden om å forsvare det ukrainske folket og stemte for resolusjonen som fordømte Russlands invasjon.[1] Tyrkia sliter med høye importkostnader på energi og underskudd på handelsbalansen. President Erdoğans pengepolitikk har forsterket problemene, svekket valutaen og bidratt til økt inflasjon. Erdoğan misliker krigen og russisk ekspansjon, men unngår så godt han kan å ta beslutninger som vil slå tilbake på landets økonomi. Like fullt sendte Tyrkia nye militære droner til Ukraina forrige uke.

Krigen i Ukraina har flere fellestrekk med den som pågår i Syria. Byer beleires og sivile bombes massivt og ukritisk, humanitære korridorer leder de overlevende ut. Den siste parallellen som har dukket opp er russiske påstander om biologiske våpen i Ukraina, noe FN har avvist. Det ser likevel ut til å fungere som en avledningsmanøver for Moskva.

Kart over Ukraina og den russiske invasjonen.[2]

Stredene stengt for russiske marinefartøy

Seks russiske landgangsskip seilte inn gjennom De tyrkiske stredene til Svartehavet 8.-9. februar, like før invasjonen. Disse ble fordelt på to grupper, den ene deltok i invasjonen av Mariupol og den andre lå utenfor Odessa.[3] Ukraina bad på invasjonens første dag tyrkerne om stenge stredene for russiske marinefartøy i samsvar med den internasjonalt anerkjente Montreux-avtalen fra 1936.[4] Artikkel 19 i avtalen sier at krigførende lands marinefartøy ikke skal passere.[5] I flere dager aksepterte tyrkerne i praksis den russiske betegnelsen "spesialoperasjoner" og ikke at det var angrepskrig.

Et russisk landingsskip skyter under en landgangsøvelse. Bildet ble tatt i 1992 like etter den kalde krigens slutt, men nå kommer de i bruk igjen.[6]

På krigens femte dag, 27. februar, stengte de endelig stredene for russiske marinefartøy.[7] Unntak er gitt for skip som vender tilbake til sine baser. Like før stengningen bad russerne om at fire marinefartøy fra andre baser, to destroyere, en fregatt og et etterretningsskip, skulle få seile inn i Svartehavet.[8] De ville trolig blitt brukt i krigen mot Ukraina, men er forhindret fra det nå. Når Ankara endelig stengte uttrykte både Kiev og Washington takknemlighet for beslutningen.

På en måte har Russland vært i krig helt siden 2014 da de okkuperte Krim og begynte å støtte opprørere i Øst-Ukraina økonomisk, politisk og med soldater, våpen og annet militært utstyr. Dersom tyrkerne hadde sett på det som krig ville ikke russiske skip kunnet gå inn i eller forlate Svartehavet. Russland intervenerte i Syria i 2015 og dersom tyrkerne hadde villet det kunne de stengt stredene allerede da. Det hadde begrenset russerne marine betydelig de siste syv årene, inklusiv militære forsyninger til Syria som ofte har blitt sendt med store landgangsfartøy.

De tyrkiske stredene som nå er stengt for russiske marinefartøy.[9]

Russisk-ukrainske samtaler i Tyrkia

Det har vært flere samtaler mellom europeiske statsledere og Putin i tillegg til samtaler mellom Russland og Ukraina i Hviterussland. Ingen av dem førte til avtaler så langt, men forhandlingene fortsetter. Moskvas forslag om å lage humanitære korridorer som skulle lede hundretusenvis av flyktninger til Russland ble, ikke overraskende, avvist som umoralsk av Kiev.

Ankara har i månedsvis tilbudt seg å megle i konflikten, men fått nei fra Russland. Sist søndag snakket Erdogan med Putin og tilbød seg på nytt. Dagen etter meldte den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu at hans russiske og ukrainske kollegaer Sergei Lavrov og Dmytro Kuleba skulle møtes i Antalya torsdag.[10] Tyrkiske diplomater skal ha hatt ti telefonsamtaler med de utenriksministrene i forkant av møtet. Det var situasjonen i Mariupol, som er beleiret av russerne, som var den viktigste saken. Russerne beskyter byen med artilleri og raketter og Kiev hevder at 1.582 mennesker er drept så langt.[11]

Blant annet ble et barnesykehus truffet, noe FN og Verdens helseorganisasjon (WHO) fordømte.[12] Kreml omtalte det som «falske nyheter», men innrømmet at de ikke hadde full oversikt og ville spørre sine egne militære. Russia Today, som sammen med Sputnik har blitt forbudt i EU, skrev at det var ukrainske nynazister som forhindret evakueringen fra Mariupol.[13] Den russiske ambassaden i Canada kalte bombingen for en «åpenbar løgn» og sa at russerne driver «presisjonsbombing».[14] Alle andre meldinger sier noe annet, WHO har f.eks.  bekreftet 18 russiske angrep på helseinstallasjoner og personell med 10 døde og 16 skadde.[15]

Den russiske krigføringen minner om det de har gjort i Syria siden 2015. Der har de bombet sykehus, bakeri, drikkevannsforsyning, private hjem og andre sivile mål. De viser ingen respekt for menneskeliv. Samtidig har de kalt alle i opposisjonen for terrorister enten de er det eller ikke. Overlagte angrep på sykehus regnes som krigsforbrytelser i henhold til Genèvekonvensjonen.



Utenriksministrene Sergei Lavrov (t.v.).[16] Mevlut Cavusoglu Dmytro Kuleba.[17]

Møtet i Antalya mellom Lavrov og Kuleba var det første på ministernivå siden russerne invaderte. Det varte i 1,5 timer, men det kom ikke noe ut av det.[18] Ministrene holdt hver sin pressekonferanse etterpå. Ukrainas utenriksminister sa han hadde bedt om en 24 timers våpenhvile for alle kampområder og en humanitær korridor for Mariupol, men fikk ikke noe svar fra Lavrov.[19] Kuleba uttrykte åpenhet for å møte Lavrov igjen. Lavrov sa Russland ønsker å se et demilitarisert og vennligsinnet Ukraina som han beskrev som den aggressive parten og ikke ønsket å stanse krigen. Ifølge Lavrov hadde ikke noen våpenhvile blitt diskutert. Han sa samtalene i Tyrkia ikke var noe alternativ til " the real, main diplomatic track" med referanse til samtalene som pågår mellom laverestående tjenestemenn i Hviterussland.

Den tyrkiske utenriksministeren Cavusoglu mente at på tross av alle problemene var møtet sivilisert. Han sa også at det var behov for våpenhvile og en humanitær korridor fra Mariupol.[20] Han erklærte at formålet med møtet var å forberede at Putin og Zelenskys treffes med Erdogan som fasilitator.[21] Lavrov sa de ønsket å fortsette forhandlingene og at Putin ikke ville nekte å møte den ukrainske presidenten. Mustafa Aydin, professor ved Kadir Has universitet i Istanbul uttaler at møtet var et steg fremover. Han mener Russland ikke er klar for fred enda, men holder på å endre seg fra en kompromissløs innstilling til å være villig til forhandlinger. Den tyrkiske historikeren Soner Cagaptay ved den amerikanske tankesmien The Washington Institute for Near East Policy mener også det er et fremskritt at tyrkiske diplomater har fått utenriksministrene til å møtes på nøytralt område. Erdoğan snakket med USAs president Joe Biden i går og hevdet at det er viktig å holde dialog med begge parter så ikke konflikten forverres.[22] I dag sa Putin i en samtale med Hviterusslands president Alexander Lukasjenko at så noen «positive endringer» i samtalene med Ukraina.[23] Han fortalte at han ville fortelle mer om dette senere. Det er et tegn på at det har kommet noe ut av samtalene og at noen endringer kan skje.

 

Tyrkiske militære droner til Ukraina

Tyrkia sendte en ny forsyning med Bayraktar-droner til Ukraina forrige uke, men antallet ble ikke oppgitt.[24] Viseutenriksminister Yavuz Selim Kiran poengterte at det var et salg fra et privat firma og ikke militær bistand eller samarbeid mellom nasjoner. Han fremhevet samtidig at Tyrkerne er stolte over dronene. Tyrkerne prøver å late som de er nøytral i.f.t. dronesalget, men det er lite trolig at Kreml faller for retorikken. Dronene har ødelagt en del russiske stridsvogner, kjøretøy, anti-luft missiler, artilleri og annet militært utstyr. En nederlandsk nettside fører lister med russiske tap som er bekreftet ved hjelp av foto, den ene viser angrep av Bayraktar-droner.[25] Listene blir stadig lengre og det er tydelig at russerne mister et betydelig antall soldater og materiell.

Russiske kjøretøy ødelagt av en Bayraktar-drone. Ektheten er bekreftet av nederlandske ORYX.[26]

En presset tyrkisk økonomi

Fallende valuta

Erdoğans mål er å bedre økonomien slik at han vinner presidentvalget neste år. Han har ønsket å øke eksporten og inntjeningen fra turismen slik at handelsunderskuddet går ned, og valutaen og inflasjonen holder seg stabil. Han valgte en pengepolitikk å senke renten for å stimulere økonomien, men det har ikke slått til. Tyrkia importerer store mengder gass og olje, spesielt fra Russland. Med økte priser de siste månedene har det blitt mye dyrere å kjøpe inn. Handelsunderskuddet økte til $7,1 mrd. i januar, det høyeste på fire år.[27] Veksten i BNP forventes å bli kun 2% for inneværende år. I tillegg har Erdoğans politikk med lav rente ført til forverring av valutakursen på tyrkiske Lira TRY. For et år siden var kursen TRY 7,5 per US$, så falt den til all-time-high i desember 2021 da den var på TRY 16,7. Kursen bedret seg etter at myndighetene brukte valutareserver til å kjøpe Lira og lovet at bankinnskudd ville sikres mot fall. Denne uken sank imidlertid kursen til TRY 14,8 per US$.[28] Det er nesten halvparten av verdien for et år siden. Det har medført at oljeprisen målt i TRY har økt med 239% det siste året.[29]

En seddel med 200 tyrkiske Lira er i dag verdt 122 norske kr.[30] For fem år siden var den verdt 460 kr.[31] Kursfallet tapper verdien av tyrkernes oppsparte midler sterkt.

Skyhøy tyrkisk inflasjon

Inflasjonen var på 54% i februar, den høyeste på 20 år.[32] Transportprisene hadde størst økning med over 75%. Arbeidsledigheten fortsetter på et nivå på 11,4%. Dette kan fort bli enda verre, noen prognoser sier prisstigningen kan bli 70%, og det vil ramme befolkningen mer. Bare gassimporten forventes å koste $40 mrd. i år, det dobbelte av fjoråret.[33] Til sammenligning har sentralbanken $18 mrd. i valutareserver, de laveste på 20 år. Tyrkiske tjenestemenn har uttalt til Reuters at de er urolige for utviklingen.

Alt er imidlertid ikke svart, industriproduksjonen økte med 9,7% på årsbasis i januar.[34] Det var den 19. måneden på rad med økning. Og det skjedde på tross av brudd på strøm og gassforsyningene. En gassledning fra Iran hadde tekniske problem og forsyningen var nede i 20% en periode.[35] Børsen i Istanbul falt med 8% på invasjonens første dag, men har hentet seg inn igjen og har steget med 10,5% i år.[36]

Børsen i Istanbul har steget med 10,5% i år.[37] 

Ingen sanksjoner mot Russland

Tyrkerne deltar ikke i sanksjonene mot Russland og utenriksminister Cavusoglu gjentok dette forrige uke.[38] Det er det eneste NATO-landet som ikke gjør det. Utenriksministeren sa det dreier seg om et prinsipp, og at de ikke har noen planer om å innføre sanksjoner.


Russiske og ukrainske turister til Tyrkia

Turister er viktig for Tyrkia, og spesielt de som kommer fra nordsiden av Svartehavet. I 2021 kom det 2 millioner ukrainere og 4,7 millioner russere. Krigen vil naturligvis begrense antallet turister fremover både fordi ukrainere har flyktet eller prøver å overleve under russisk bombardement. Russerne på sin side får dårligere økonomi ettersom problemene hjemme øker og rubelens verdi er lavere når de reiser utenlands. Russiske turister er allerede rammet siden de ikke kan bruke kort Visa og Mastercard utenlands. I tillegg kan det komme politiske endringer. Ukrainas ambassadør i Ankara, Vasyl Bodnar, bad på torsdag sitt hjemlands reisebyrå om å avslutte samarbeidet med en forening av tyrkiske turistfirma TURSAB.[39] TURSAB holdt separate møter med russiske og ukrainske byrå, og ambassadøren kritiserte denne likestillingen og mener Tyrkia er medskyldig i forbrytelser. TURSABs leder svarte at han hadde sagt til den russiske ambassadøren at turismens språk er fred og bedt Russland om å stoppe krigføringen. Det gjenstår å se hvor mange russiske og ukrainske turister som kommer.

Undertrykkelsen i Tyrkia fortsetter

For å holde media og den politiske opposisjonen i sjakk har Erdoğan i flere år undertrykket dem. I dag ble en tyrkisk kvinnelig journalist, Sedef Kabas, dømt til to år og fire mpneders fengsel for å ha fornærmet Erdoğan.[40] Europas menneskerettighetsdomstol har tidligere konkludert med at loven må endres for å sikre ytringsfriheten. Kabas ble fengslet i januar for å ha fornærmet Erdogan under et TV-show på Tele1 og senere på Twitter.[41] Hun nevnte ikke presidenten ved navn, men uttrykte et tsjerkessisk ordtak: «Når oksen kommer til palasset blir han ikke konge. Men palasset blir en låve».[42] Kabas hadde tidligere blitt anklaget etter å ha kritisert en dommer som henla korrupsjonssak mot Erdoğan og andre politikere. Erdogans talsmann Fahrettin Altun kalte henne "umoralsk" og "uansvarlig." Justisministeren, Abdulhamit Gul, skrev på Twitter at Kabas vil "få det hun fortjener" for hennes "ulovlige" uttalelser. Sjefsredaktøren i Tele1, Merdan Yanardag, kritiserte arrestasjonen som han kalte uakseptabel og skrev på Twitter. "This stance is an attempt to intimidate journalists, the media and society." Det tyrkiske journalistforbundet kalte arrestasjonen for et "alvorlig angrep på uttrykksfriheten." 

Den tyrkiske journalisten Seder Kabas ble dømt til 2 år og fire månederes fengsel den 11. mars for å ha fornærmet Erdogan.[43]

Siden Erdoğan ble president i 2014, har det blitt gjort undersøkelser om fornærmelse av ham i 160.169 saker, 35.507 av sakene ble fremmet og 12.881 førte til domfellelse.[44] Den kurdiske politikeren Selahattin Demirtas ble dømt til 3,5 års fengsel i 2021 for å ha fornærmet  Erdogan. Organisasjonen Reporters Without Borders rangerte Tyrkia på 153. plass av 180 land som var med i Press freedom index 2021.[45] Reporters Without Borders meldte om 63 journalister har blitt dømt for «lèse-majesté», majestetsfornærmelse siden Erdoğan ble president.[46] De blir også ofte dømt for å ha brutt terrorloven for å ha vært medlem eller støttet en ulovlig organisasjon. Bruk av ordet «terrorist» har blitt flittig brukt i mange land de siste årene for å svartmale en politisk motstander.

 

Likheter med krigen i Syria

Russisk ja til leiesoldater fra Syria

Krigen i Ukraina har også andre koblinger til Midtøsten. På et TV-sendt møte i Russlands sikkerhetsråd 11. mars sa forsvarsminister Sergei Shoigu at 16.000 frivillige i Midtøsten var klare til å kjempe sammen med russiskstøttede styrker i Donbass-regionen i Øst-Ukraina.[47] Putin godkjente dette og ønsket velkommen de som vil kjempe uten å få penger. Han vil gi dem den hjelpen de trenger til reisen og være i stand til å sloss inklusiv vestlige våpen russerne har tatt i Ukraina. Både Tyrkia og Aserbajdsjan har nylig brukt syriske soldater i krig og de har fått betalt for det. At noen vil komme å kjempe mot Ukraina uten penger er lite trolig, så det dreier seg om leiesoldater. Det dreier seg primært om syriske styrker med kamperfaring. Den ukrainske presidenten sa han er indignert over Putins handlinger.[48] Han kalte dem «Kjeltringer fra Syria. Fra landet som ble ødelagt på samme måte som inntrengerne ødelegger oss nå». Og det er jo en ironi at soldater fra et land som har blitt bombet av russerne skal hjelpe dem med å ta et annet. Det kan være russerne virkelig trenger flere soldater for å ta Ukraina, men da vil de få store problem med å holde landet og fremstå som en stormakt. Det kan virke som et trekk for å vise at Kreml har støtte fra Syria, i et forsøk på å påvirke deler av den internasjonale opinionen til russisk fordel.

Påstander om biologiske våpen

Russland anklaget på torsdag USA for å finansiere forskning på biologiske våpen i Ukraina.[49] Både Kiev og Washington benekter dette men Kreml har fremmet en sak til FNs sikkerhetsråd som diskuterer spørsmålet i kveld norsk tid.[50] I 1975 trådte i kraft en internasjonal avtale, Biologivåpenkonvensjonen, som forbyr utvikling, produksjon og lagring av biologiske våpen.[51] Både Sovjetunionen, USA, Ukraina og 180 andre land inklusiv Norge har ratifisert den.[52] FNs visegeneralsekretær med ansvar for nedrustning Izumi Nakamitsu sa at hun ikke kunne finne bevis for påstandene om at Ukraina har laget biologiske våpen.[53] Russlands utsending til sikkerhetsrådet, Vasily Nebenzya, slo tilbake på nedrustningssjefens funn om at det ikke er bevis for biologiske våpen. Han sa til delegatene at "militær utvikling er en hemmelig virksomhet, og de involverte rapporterer ikke til Nakamitsu om det".


FNs visegeneralsekretær med ansvar for nedrustning, den japanske Izumi Nakamitsu finner ikke bevis for at det er forsket på biologiske våpen i Ukraina.[54]

Det virker usannsynlig at USA og Ukraina skulle gjøre dette, både fordi slike våpen er forbudt og amerikanerne aldri ville involvere et land utenfor NATO med grense til Russland i dette. Flere har uttrykt frykt for at russerne lager et påskudd for selv å bruke biologiske og, eller kjemiske våpen i Ukraina. Kjemiske våpen har nylig vært brukt i krig, så det er mulig. I så fall blir Ukrainakrigen enda mer lik den som pågår i Syria.

Hva skjer videre?

Det er umulig å spå utfallet av krigen, men det som har skjedd de to siste ukene gir oss noen indikasjoner. Russerne har ikke lyktes med å ta hverken Kiev eller store deler av Ukraina militært og heller ikke velte det demokratisk valgte styret. Tvert i mot har det russiske militæret vist store svakheter og lidd betydelige tap av soldater og materiell mot et overaskende sterk ukrainsk forsvar. Blant annet har styrker som vanligvis står ved norskegrensen mistet mange mannskap og mye materiell.[55] Vestens sanksjoner rammer russerne hardt. Fortsatt har russerne overlegne styrker, i alle fall på papiret, men vestlige våpen strømmer inn til kampvillige ukrainere.

Det kan være russerne klarer å ta betydelige deler av Ukraina eventuelt hele landet, eller de kjører seg fast. Det ser uansett ut til å bli mange flyktninger blodige kamper som vil ta en god del tid. På et eller annet tidspunkt vil russerne være klare til å starte seriøse forhandlinger. Da vil Ukraina være en part sammen med Vesten, spesielt USA og EU. Hvem som skal megle mellom dem og hvor de vil skje står åpent, men det som er helt klart er at Erdoğan er en villig kandidat. For ham og Tyrkia står det mye på spill og de vil ha en slutt på krigen så raskt som mulig.


Noter:

[1] UN Digital Library. "Aggression against Ukraine : resolution / adopted by the General Assembly". 2. mars 2022. https://digitallibrary.un.org/record/3959039?ln=en

[2] Wikimedia Commons. "War in Ukraine (2022) en". https://commons.wikimedia.org/wiki/File:War_in_Ukraine_(2022)_en.png

[3][3] Mongilio, Heather og Sam LaGrone. "UPDATED: Russian Navy Launches Amphibious Assault on Ukraine; Naval Infantry 30 Miles West of Mariupol". U.S. Naval Institute. 27. feb. 2022. https://news.usni.org/2022/02/25/russian-navy-launches-amphibious-assault-on-ukraine

[4] Sariibrahimoglu, Lale . "Ukraine calls on Turkey to close its airspace and Black Sea access to Russian vessels". Jane's Defence Weekly. 24. feb. 2022. https://www.janes.com/defence-news/news-detail/ukraine-calls-on-turkey-to-close-its-airspace-and-black-sea-access-to-russian-vessels  Al Jazeera. "Ukraine asks Turkey to shut Black Sea waterways to Russian ships". 24. feb. 2022. www.aljazeera.com/news/2022/2/24/ukraine-asked-turkey-to-close-black-sea-waterways-to-russia

[5] Artikkel 19. 2. ledd: “Vessels of war belonging to belligerent Powers shall not, however, pass through the Straits except in cases arising out of the application of Article 25 of the present Convention, and in cases of assistance rendered to a State victim of aggression in virtue of a treaty of mutual assistance binding Turkey, concluded within the framework of the Covenant of the League of Nations, and registered and published in accordance with the provisions of Article 18 of the Covenant”. UN Treaties. "Convention regarding the Régime of Straits". 20. juli 1936.  

[6] Wikimedia Commons. "RIAN archive 476699 Landing ship fires missile". Ria Novosti. 1. april 199. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RIAN_archive_476699_Landing_ship_fires_missile.jpg

[7] Hurriyet Daily. "Turkey to act accordingly under Montreux: FM". 27. feb. 2022. www.hurriyetdailynews.com/turkey-to-act-accordingly-under-montreux-fm-171850

[8] Reuters. "Turkey says Russia cancelled Black Sea passage bid upon its request". 2. mars 2022. www.reuters.com/world/europe/turkey-says-russia-cancelled-black-sea-passage-bid-upon-its-request-2022-03-02/

[9] Wikimedia Commons. "Map of Turkish Straits maritime chokepoints (35812854304)". 18. aug. 2017. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map_of_Turkish_Straits_maritime_chokepoints_(35812854304).png

[10] Al Jazeera. "Ukraine and Russia foreign ministers to meet in Turkey". 7. mars 2022. www.aljazeera.com/news/2022/3/7/ukraine-and-russia-foreign-ministers-to-meet-for-talks-in-turkey

[11] Ukrinform. "Russian troops kill 1,582 residents of Mariupol during 12 days of blockade": 11. mars 2022. www.ukrinform.net/rubric-ato/3426850-russian-troops-kill-1582-residents-of-mariupol-during-12-days-of-blockade.html

[12] Tjoflot, Eirin m.fl. "Russiske myndigheter vil ha svar fra militæret sitt om angrep på barnesykehus". 9. mars 2022, osppdatert 10. mars 2022. www.nrk.no/urix/russiske-myndigheter-vil-ha-svar-fra-militaeret-sitt-om-angrep-pa-barnesykehus-1.15886198

[13] Russia Today.  «Прекрасная Россия бу-бу-бу»: биооружие на Украине | переговоры Лаврова и Кулебы | западный бизнес уходитРТ на русском. 10. mars 2022. https://russian.rt.com/ussr/article/974147-prekrasnaya-rossiya-biooruzhie-peregovory  Lastet ned 10. mars 2022. Nettstedet var ikke tilgjengelig 11. mars. Ekern, Simen. "EU til kamp mot «Kremls løgner»". NRK. 2. mars 2022. https://www.nrk.no/urix/eu-sanksjonerer-russisk-kontrollerte-medier-i-europa-1.15874402

[14] The Times of India. "Russian embassy in Canada calls Mariupol hospital attack 'blatant lie' 11. mars 2022. http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/90139947.cms?utm_source=contentofinterest&utm_medium=text&utm_campaign=cppst".

[15] WHO. "WHO Director-General's opening remarks at the media briefing on COVID-19 and Ukraine – 9 March 2022". 9. mars 2022. www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19-and-ukraine-9-march-2022

[17] Wikimedia Commons. "Συνάντηση ΥΠΕΞ Ν. Δένδια με Τούρκο ομόλογό του M. Çavuşoğlu 01 (cropped)" https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%A5%CE%A0%CE%95%CE%9E_%CE%9D._%CE%94%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1_%CE%BC%CE%B5_%CE%A4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF_%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%8C_%CF%84%CE%BF%CF%85_M._%C3%87avu%C5%9Fo%C4%9Flu_01_(cropped).jpg; Wikimedia Commons. "Дмитро Кулеба 1 (cropped)". 21. april 2020. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE_%D0%9A%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0_1_(cropped).jpg

[18] Al Jazeera. "‘No progress’ as top Russia, Ukraine diplomats talk in Turkey." 10 mars 2022. www.aljazeera.com/news/2022/3/10/top-russia-ukraine-diplomats-arrive-in-turkey-for-talks

[19] Gumrukcu, Tuvan og Ece Toksabay. "No progress on Ukraine ceasefire in Lavrov-Kuleba meeting". Reuters. 10. mars 2022. https://www.reuters.com/world/europe/top-russian-ukrainian-diplomats-meet-first-time-since-invasion-2022-03-10/

[20] Reuters. "Turkey says Lavrov-Kuleba meeting was civil despite all difficulties" 10. mars 2022. https://www.reuters.com/world/turkey-says-lavrov-kuleba-meeting-was-civil-despite-all-difficulties-2022-03-10/

[21] Al Jazeera. "‘No progress’ as top Russia, Ukraine diplomats talk in Turkey". 10. mars 2022. https://www.aljazeera.com/news/2022/3/10/top-russia-ukraine-diplomats-arrive-in-turkey-for-talks

[22] Reuters. "Turkey's dialogue with Ukraine, Russia is important, Erdogan tells Biden". 10. mars 2022. Turkey's dialogue with Ukraine, Russia is important, Erdogan tells Biden

[23] Reuters. "Russia's Putin sees 'positive shifts' in talks with Ukraine". 11. mars 2022. www.reuters.com/world/putin-sees-certain-positive-shifts-talks-with-ukraine-2022-03-11/

[24] Reuters. "Turkey, balancing Russia ties, says drones to Ukraine are sales not aid -Sabah". 3. mars 2022. www.reuters.com/world/middle-east/turkey-balancing-russia-ties-says-drones-ukraine-are-sales-not-aid-sabah-2022-03-03/

[25] Siden ble opprettet 23. februar og har blitt løpende blir oppdatert til dags dato. ORYX. “A Monument Of Victory: The Bayraktar TB2 Kill List “. https://www.oryxspioenkop.com/2021/12/a-monument-of-victory-bayraktar-tb2.html  lastet ned 11. Mars 2022. ORYX blir drevet av Stijn Mitzer og Joost Oliemans, to nederlandske militære analytikere.  ORYX. "About Oryx Blog".  www.patreon.com/oryxspioenkop

[26] Oryx refererer til bildet. "3 9A310M2 TELAR (for Buk-M2): (1, destroyed by Bayraktar TB2)." https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html Selve bildet ligger på Post Image. 27. feb. 2022. https://i.postimg.cc/J0Rvd5GM/7688.png 

[27] Butler, Daren. "Turkish lira weakens for ninth day, data shows economic woes". Reuters. 11. mars 2022. www.reuters.com/markets/funds/turkish-lira-weakens-ninth-day-data-shows-economic-woes-2022-03-11/

[28] XE. "USD to TRY Chart". https://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=TRY&view=1M Lastet ned 11. Mars

[29] Thompson Reuters. «Brent Crude in U.S. dollar & select emerging market currencies». 11. Mars 2022. https://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/mkt/akvezxxbgpr/Crude%20oil%20in%20select%20emerging%20market%20currencies.PNG

[30] XE. «TRY to NOK Chart». https://www.xe.com/currencycharts/?from=TRY&to=NOK&view=5Y Lastet ned 11. Mars 2022.

[31] Wikimedia Commons. "200 Türk Lirası front". https://commons.wikimedia.org/wiki/File:200_T%C3%BCrk_Liras%C4%B1_front.jpg

[32] I februar 2021 var inflasjonen 15,6%. Trading Economics. «Turkey Inflation Rate». https://tradingeconomics.com/turkey/inflation-cpi Lastet ned 8Mars 2022.

[33] Sezer, Can og Orhan Coskun. "Analysis: Fallout of Ukraine war exposes Turkey's vulnerable economy". Reuters. 11. mars 2022. https://www.reuters.com/markets/europe/fallout-ukraine-war-exposes-turkeys-vulnerable-economy-2022-03-10/

[34] Reuters. "Turkish factory activity expanded 9.7% y/y in January". 11. mars 2022. www.reuters.com/markets/asia/turkish-factory-activity-expanded-97-yy-january-2022-03-08/

[35] Reuters. "Turkey to end gas usage limits for industrial users". 7. feb. 2022. www.reuters.com/business/energy/turkey-end-gas-usage-limits-industrial-users-2022-02-07/

[36] Trading Economics. “Turkey Stock Market.”  https://tradingeconomics.com/turkey/stock-market  Lastet ned 11. mars 2022.

[37] Wikimedia Commons. "Istanbul-stock". 4. juni 2007. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Istanbul-stock.jpg

[38] Bir, Burak. "Turkiye has no intention of joining sanctions against Russia: Foreign minister." AA. 2. mars 2022. www.aa.com.tr/en/russia-ukraine-crisis/turkiye-has-no-intention-of-joining-sanctions-against-russia-foreign-minister/2520387

[39] Reuters. "Ukraine's envoy criticises Turkish tourism group over 'two-faced' approach". 3. mars 2022. https://www.reuters.com/world/ukraines-envoy-criticises-turkish-tourism-group-over-two-faced-approach-2022-03-03/

[40] Kucukgocmen, Ali. "Turkey sentences journalist to prison, ruling she insulted Erdogan". Reuters. 11 mars 2022. https://www.reuters.com/world/middle-east/turkey-sentences-journalist-prison-ruling-that-she-insulted-erdogan-2022-03-11/

[41] Deutsche Welle. "Turkey: Journalist jailed on suspicion of insulting Erdogan". 22. jan. 2022. www.dw.com/en/turkey-journalist-jailed-on-suspicion-of-insulting-erdogan/a-60526786

[42] Oversatt til norsk fra tyrkisk «Öküz saraya çıkınca kral olmaz. Ama saray ahır olur».  Kabaş, Sedef. ” Öküz saraya çıkınca kral olmaz. Ama saray ahır olur”. Twitter. 21. jan. 2022.  https://twitter.com/intent/like?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1484591017525456896%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dw.com%2Fen%2Fturkey-journalist-jailed-on-suspicion-of-insulting-erdogan%2Fa-60526786&tweet_id=1484591017525456896

[43] Wikimedia Commons. "Polish 20220214 162313754". 2022. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polish_20220214_162313754.png

[44] Kucukgocmen, Ali . "Top European court says Turkey should change law on insulting president." Reuters. 19. okt. 2021. www.reuters.com/world/middle-east/top-european-court-says-turkey-should-change-law-insulting-president-2021-10-19/

[45] Reporters Without Borders. “Turkey”.  https://rsf.org/en/taxonomy/term/145  Nedlastet 11.  mars 2022.

[46]  Reporters Without Borders. “Turkey – press freedom in figures”. 28. jan. 2021.  https://rsf.org/en/news/turkey-press-freedom-figures  Nedlastet 11.  mars 2022.

[47] Faulconbridge, Guy. "Putin says Russia to use Middle East volunteer fighters". 11. mars 2022. www.reuters.com/world/europe/putin-says-volunteers-welcome-help-fight-against-ukrainian-forces-2022-03-11/

[48] Ukrinform. "Zelensky indignant at Russia's intentions to send Syrian mercenaries to Ukraine". 11. mars 2022. www.ukrinform.net/rubric-ato/3426725-zelensky-indignant-at-russias-intentions-to-send-syrian-mercenaries-to-ukraine.html

[49] TRT World. "UNSC to meet on biological weapons in Ukraine at Moscow's request". 11. mars 2022. https://www.trtworld.com/europe/unsc-to-meet-on-biological-weapons-in-ukraine-at-moscow-s-request-55437

[50] NRK. "Sikkerhetsrådet skal diskutere påstander om biologiske våpen". 11. mars 2022. www.nrk.no/nyheter/sikkerhetsradet-skal-diskutere-pastander-om-biologiske-vapen-1.15887936

[51] Store norske leksikon. "Biologivåpenkonvensjonen". Sten Lundbo. https://snl.no/Biologiv%C3%A5penkonvensjonen

[52]  Arms Control Association. "Biological Weapons Convention Signatories and States-Parties". https://www.armscontrol.org/factsheets/bwcsig  Lastet ned 11. mars 2022.

[53] BBC. "UN not aware of any biological weapons programme in Ukraine". LIVEUN Security Council meets as Russia widens attacks on Ukraine. 11. mars 2022. https://www.bbc.com/news/live/world-europe-60685883

[54] Wikimedia Commons. "Izumi Nakamitsu Cropped". 22. sept. 2017. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Izumi_Nakamitsu_Cropped.jpg

[55] Jentoft, Morten. "Russiske soldater fra Kirkenes-brigaden skal være drept i Ukraina". NRK. 11. mars 2022. www.nrk.no/urix/russiske-soldater-fra-kirkenes-brigaden-skal-vaere-drept-i-ukraina-1.15885907

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Israel – Palestina konflikten kan løses ved å fokusere på partenes behov